ГЕРБ твърди, че премиерът лъже за компенсациите за ток на бизнеса

Снимка БТА/Асен Тонев

ГЕРБ твърдят, че Кирил Петков лъже за изплатените компенсации за високите цени на електроенергията за бизнеса. На 13 май премиерът заяви, че държавата е изплатила 4,1 млрд. компенсации на бизнеса, а според днешно писмено питане от групата на ГЕРБ към министъра на енергетиката Александър Николов сумата е едва 1,01 млрд. лева. 

„На 13 май Кирил Петков заяви, че държавата е вкарала 4,1 млрд., за да облекчи цените на електроенергията в България като се похвали самодоволно, че ние сме държавата отделила най-много пари за тази цел в ЕС. Отговорът, който получихме днес ясно показва, че истината се разминава много сериозно с думите му. В нашия отговор явно е разписано, че става въпрос за около 1,01 млрд., които са отишли за небитовите крайни клиенти на електроенергия. Думите на Кирил Петков започват да имат все по-малко значение и все по-малко да им вярваме“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

ГЕРБ напомниха, че те са предлагали „точно тези компенсации“, когато цената е тръгнала нагоре, но правителството не са ги послушали, а сега „се хвалят, че са дали едни милиарди, което се оказа, че не е точно така“.

Виж и това:  Премиерът: Едни и същи хора са готови да предадат националния си интерес

„Не мога да си обясня дали Кирил Петков лъже нарочно или някой го подвежда“, заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Действително, в писмения отговор от министър Николов към ГЕРБ пише, че изплатените компенсации на всички небитови крайни клиенти за декември 2021, януари, февруари и март са общо 1 010 310 500.95 лева.

Компенсациите за март 2022 г. на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи са удостоверени като полагащи се, но все още не са изплатени, пише в писмения отговор от Министерството на енергетиката.