Кирил Петков: Едни страни могат да си плащат на Газпром, а други не могат

„Газпром“ продават там, където им е изгодно, коментира премиерът Кирил Петков.

Говорихме по темата „Газпром“ и газ. Обединихме се около две неща. Че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция между страните членки, защото има възможност, че Русия и „Газпром“ дава различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, други не могат. Това каза министър председателят Кирил Петков след среща с италианския премиер Марио Драги в Рим.

„При нас имаше абсолютен риск от сменянето на евро в рубли. Доколкото разбирам на доста от страните членки им е казано, че самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват въобще за превалутиране, въпреки, че имат втора сметка. Така че, явно има различни условия и ние, докато не се обединим заедно и не отворим всичките си договори и общо обсъдим как да се справяме с този проблем, има опасността да ни играят различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за целия съюз“, посочи Петков.

„Според мен „Газпром“ гледа къде са най-големите пазари. Там, където продават най-много, предполагам без да знам детайли – Германия, Италия, там са готови да направят компромиси. На малките пазари, където не са им толкова важни като мащаб, са готови на направят по-трудни условия. И тази игра между големи и малки, като обем на количествата, продадени от „Газпром“, трябва да приключи“, подчерта той.

По думите на премиера това ще е една от темите, които ще бъда обсъдени на следващото събиране на лидерите на Европа, защото страните в ЕС трябва да имат единна позиция и условията им за газови доставки от Русия трябва да са еднакви.

Петков каза още, че Марио Драги ни е поздравил, че не сме се огънали по отношение на искането за плащане на газа в рубли, предаде нюз.бг.

Виж и това:  Бенатова към Костадинов: „Кой ще казва кои са националните предатели, а?“

„Ще работим заедно, за да увеличим и потенциалните доставки от Азербайджан и от другите страни, които могат по същата тази тръба да влязат“, отбеляза също той.

Министър-председателят посочи още, че Италия също има проблем с покачването на цените се на енергоизточниците и увеличаването на инфлацията като България, като по време на разговора им Марио Драги е отворил темата за максимална горна цена на газа

„Другото нещо, около което се обединихме, е че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, да включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други европейски страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо“, заяви Кирил Петков.