Протест в защита на демокрацията в България в 18,30 днес

Започват протести срещу новото мнозинство в парламента на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане и в защита на демокрацията.

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството, в София се планират протести „за“ и „против“ политиката на кабинета. Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“. В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството, пише Actualno.com.

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Възможно е напрежението да нарастне, защото сочената като антиевропейска и проруска партия „Възраждане“ също се готви за протест по същото време във вторник.

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане“ с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Очаква се във вторник Народното събрание да обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив – провал във финансово икономическата политика. Подкрепа за вота изразиха и опозиционните партии:

Виж и това:  Заснеха как възпитателка бие и влачи дете в детска ясла

„Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“. Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите във вторник. При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на „Продължаваме промяната“. Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори.