Митрофанова с тежки думи към Кирил Петков от ефира на БНТ

„Ако беше променил риториката си и не беше говорил така, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот.“, заяви тя по адрес на Кирил Петков

Руският посланик Елеонора Митрофанова коментира в интервю пред БНТ ситуацията със 70-те руски дипломати, които премиерът на България Кирил Петков обяви, че ще бъдат изгонени от страната ни.

„Мисля, че отговорът на Русия ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. Москва ще предприеме много драстични мерки, това не може да остане без последствия. Даже могат да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решението. Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж – когато питах посланика в Министерството на външните работи, и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за незаконно. Ако имат доказателства – добре, експулсирайте ги. Но 70 човека? Защо?“, попита тя.

„Какво означава да са работили против интересите на България? Всяко посолство работи за своите интереси, както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощния министър, който е българист, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава.

Те не са събрали никакви доказателства. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и там го знаят много добре“, добави Митрофанова.

Запитана не е ли нарушила първа тя добрия тон, наричайки Кирил Петков „чиновник“, тя отговори: „А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език това не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни – да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил риториката си и не беше говорил така, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот. Не смятам да се оттеглям. Ще дойде някой друг човек и какво от това. Какво ще се промени? Нищо. Всяко посолство води държавна политика“, завърши Митрофанова.