Ето как да се ориентираме дали дадена бензиностанция предлага отстъпката

Спокойна е обстановката по бензиностанциите в Пловдив. На повечето места за зареждане няма опашки, отстъпката от 25 стотинки се получава лесно и сравнително бързо. Има поставени
табели дали дадената бензиностанция предлага намалението.

Ето какво сподели за медията ни шофьор от Пловдив:

„Доволен съм. Не е голяма отстъпката, но е по-добре от нищо. Става лесно. Височка е цената, никой не е доволен, проблемът е световен, и в Америка са много недоволни от скъпия бензин, не е само в България.

Има закачена табела за отстъпката. Ефектът според мен ще е малък. И с отстъпката е скъп бензинът. Аз обикновено зареждам веднъж на две седмици. Заредил съм сега за 60 лева, а отстъпката е около 5 лева – това за 17,5 литра“, обясни Константин Роглев.

От полунощ влезе в сила отстъпката от 25 стотинки на литър гориво. Отстъпката ще бъде по желание на всяка отделна бензиностанция. Преди дни всички големи вериги потвърдиха, че ще участват.

Шофьорите ще могат да се възползват от отстъпката, ако при зареждане на гориво покажат малкия талон на колата си. Отстъпката се приспада автоматично.

Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG).

Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър, съобщават от НАП.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили – категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго важно условие затова е и видът гориво да е с най-ниската цена.

Отстъпката ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата без значение дали това ще стане в брой, или с банкова карта.

За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.

„Гражданите ще могат да се възползват от предвидената компенсация още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията. Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на бранша, че в повечето големи обекти ще се предоставя компенсацията“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.