Цяла България трябва да спазва омразна К-19 заповед от днес, но…

От днес, 11 август, носенето на маски в градския транспорт в цяла България, независимо от епидемичната обстановка в определена област или регион, става задължително със заповед на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

За съжаление той затвърждава мерки, които се очакваше да премахне. Преди обаче да сложите т.нар. „предпазно средство” без да се замислите, защото е въведено със заповед, вижте няколко аргумента против.

Законът за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето

Колкото и изтъркан да е този аргумент вече, той все пак трябва да се повтори. Законът е приет на 11 октомври 2016 г. – 4 години преди обявяването на извънредното положение заради пандемията.

В него е описано, че носенето на каквото и да е облекло, което прикрива лицето частично или нацяло е забранено на обществени места в България. В този смисъл спазването на новата заповед на министър Меджидиев отново нарушава закон.

Някой би изтъкнал, че във въпросния Закон е записано в чл. 3, че разпоредбата не се прилага, ако носенето на такова облекло се налага по здравословни причини и би бил прав, поне донякъде.

Проблемът възниква в тълкуването на въпросните „здравословни причини”.

Ако приемем, че такава би могла да е неразпространението на коронавируса, то отново възниква казус. Защото би следвало всеки, който е болен или има симптоми, да носи маска и в това има логика, но в такъв случай как би могъл този човек да бъде навън, при положение, че все още има задължителна карантина. И така объркването е абсолютно, за пореден път.

Епидемичната обстановка в страната

Към момента, каквото и да говорят математиците от екраните, кривата на заболеваемостта в България върви надолу.

И това не е заради въведените каквито и да е други мерки за „справяне с пандемията”, нито е заради ваксинацията, към която от няколко месеца интерес на практика няма, при положение, че повече от година и половина след първата доставка на ваксини у нас, в България имунизирани са между 26 и 30% от обществото.

Причината е просто, че вирусът, в сегашния му вид, вече е много по-слаб, отколкото беше в съвсем близкото минало, когато болниците действително бяха пълни с хора в много тежко състояние.

Кратка справка в новия сайт на РЗИ-Бургас например, където доскоро се водеше ежедневна статистика за новозаболелите, починалите и ваксинираните, показва, че такава отчетност вече не се води и то от май месец насам.

Дали заради „мижав интерес”, или поради друга причина? Данните  показват, че последно – на 10 май т.г. общо за цялата област са били хоспитализирани 11 човека. По неофициални данни, просто защото официални за Бургас към момента няма и не е нужно да има, сега в болници са малко над 65 човека.

Данните са екстраполирани от общия брой на хоспитализираните в страната (малко над 1000 по данни на МЗ) и съпоставени с процентното съотношение на населението на Бургаска област спрямо това в страната.

Редно е точно така да се прави статистика/стъкмистика, при положение, че новата заповед на министър Меджидиев унифицира всички области без значение от това дали „светят” в зелено, червено, синьо или пембяно.

Има немалък шанс маските насред лято да вредят на здравето

Няколко паралелни проучвания, публикувани в рецензирани медицински журнали в последните месеци, достигат до заключението, че маските не само не помагат, но и имат вреден ефект както върху физическото, така и върху псигическото състояние на хората. Някои от тях, можете да прочетете в оригинал на английски на ето тези линкове:

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817
https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577
https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2022/02180/the_foegen_effect__a_mechanism_by_which_facemasks.60.aspx
https://www.sfgate.com/coronavirus/article/bay-area-mask-mandate-results-17271294.php

В общи линии обаче изводът може да се резюмира с едно изречение: Задържането на влага в маските (особено през лятото) и несменянето им през 1 час, както би следвало да бъде, водят до повишаване на риска от инфекция – била тя от ковид или каквато и да е друга.

И накрая просто оставяме едни от последните думи на Милен Цветков да говорят сами за себе си.

Източник: Blitz.bg


Вече може да ни следвате и в „Telegram“