Случва ли се чудо? Дебитът на внезапно изчезналата река до Своге започна да расте!

Наблюдава се увеличение на дебита на водоизточника, който захранва град Своге и близките села. Той е достигнал 41 литра в секунда по информация на ВиК София-област, съобщи БНР.

Дружеството работи по изграждане на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге.

През днешния ден започва и работата по нов сондаж, след като е проведена среща с хидролози и е уточнено мястото за изграждането му.

Зам.-кметът на община Своге Илия Богданов призова институциите да действат бързо, за да не бъде допусната хуманитарна криза. „Защото не е само питейната вода, която ние ще осигурим, тя е необходима, но недостатъчна, защото след няколко дни ще прерасне в тежка хуманитарна криза, тъй като е необходимо хората и да се мият, да се къпят, да перат и т.н.“, заяви той.

Днес в манастир „Успение Богородично“ в село Искрец ще бъде отправена обща молитва за вода и избавление от бедствието, причинено от пресъхването на река Искрецка.

Кризата с водата в община Своге и проблемите с намаляването на питейната вода в общините коментираха в студиото на „Денят започва“ Мария Златкова – геолог и спелеолог и Иво Димов – заместник-председател на НСОРБ и кмет на Димитровград.

По думите на Златкова, не е пресъхнала реката в Своге, а е пресъхнал Искрецкия карстов извор, от който се захранват града и близките села.

Виж и това: Нови страховити разкрития за собственика на сръбския автобус с деца, катастрофирал на „Тракия“

„Искрецката река не е пресъхнала, тя се образува две по-малки рекички – река Козле и Брезенската река. Те се вливат в село Искрец, а след това и в река Искър. Пресъхва карстовия извор, който се намира на Брезенска река, който е пресъхвал и друг път. Разликата между предишните пресъхвания и сегашното е дебита“, обясни Мария Златкова.

Тя уточни, че предишните пресъхвания са били при пълноводие пред пролетта – през 1977, 1980 и 1981 г. Като по време на Свогенското земетресение през 1980 г. за 24 часа водата е изчезнала, а тогава дебита е бил много голям.

„По максимален дебит този карстов извор е най-големият в България, който достига до 33-34 хиляди литра в секунда. Именно при един голям дебит водата успява да пробие създалата се подземна тапа в карстовата кухина в пещерата. А сега при маловодие при 250-300 литра в секунда трябва да се акумулира достатъчно енергия, т.е. да се натрупа достатъчно вода, за да успее да пробие“, подчерта Златкова.

Според нея, въпрос на време е да се разреши проблемът – най-вероятно до седмица, когато водата ще излезе и то с много по-голям дебит.

Иво Димов заяви, че проблемът с водата е много сериозен в цяла България и скандалното е не толкова инцидентните липси на вода или намаляването на питейната вода, колкото ВиК дружествата губят между 62 и 90% от загубите на вода в населените места. Той уточни, че сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините.

„Преди няколко години бяха създадени т. нар. ВиК асоциации, в които общините членуват с определен процент, но те реално не могат да взимат решение за решаване на проблемите. А те се решават от сътветния ВиК оператор. Изпуснахме доста сериозен ресурс в този програмен период и ще трябва да милиони и милиарди средства, защото бенефициенти бяха ВиК операторите“, каза Димов.

Той допълни, че през първия програмен период, когато бенефициент са били общините, проблемът е бил нищожен – усвоиха се тези средства, рехабилитираха се десетки хиляди км водопреносна мрежа. А във втория програмен период това не се случи и най-вероятно скоро няма да се случи“, уточни Димов.


Вече може да ни следвате и в „Telegram“