Апокалипсис удари Европа! Има жертви, сред които и деца, всичко е под вода

Мощни бури връхлетяха райони в Централна и Южна Европа, убивайки най-малко 12 души, включително три деца.

Смъртните случаи, повечето от падащи дървета, са докладвани в Италия и Австрия и на френския остров Корсика.

Ветровете на острова са били с пориви до 224 км/ч. Изкоренени са дървета и са повредени мобилни домове. Властите там заявиха, че 13-годишно момиче е било убито от паднало дърво на къмпинг, предава BBC.

Мъж загина при подобен инцидент, а 72-годишна жена е убита, когато колата й е ударена от откъсната част от покрив на хижа на плажа. Други двама души, рибар и каякарка, са се удавили в морето.

Виж и това:  Ужасът в Крим няма край, след ракетния обстрел нещо страшно сполетя района ВИДЕО

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, който пристигна в Корсик, каза, че 20 души са били ранени – четирима от които тежко, пише Glasnews.bg.

В континенталната част на Франция някои южни райони бяха засегнати от прекъсвания на електрозахранването и улиците бяха наводнени в Марсилия.

Междувременно в Италия ураганни ветрове причиниха множество щети. През изминалите часове, кадри в социалните мрежи показват последствията от силните пориви на вятъра и градушката, стоварила се в градовете Сестри Леванте, Бедония, Флоренция.

Мъж и жена бяха убити от падащи дървета при отделни инциденти в района на Тоскана. Засегната бе и Лигурия.  Губернаторът на Тоскана Еухенио Джани публикува видео на виенско колело, което се върти извън контрол при силен вятър в Пиомбино.

Виж и това:  Стефан Янев: Разговорите с „Газпром“ са задължителни

 

Силни ветрове връхлетяха Венеция, като развяха чадърите на кафенета по площад Сан Марко и разместиха тухлената зидария от камбанарията на катедралата

В Австрия две момичета бяха убити от падащо дърво близо до езеро в Каринтия. По-късно медиите съобщиха за още три смъртни случая в провинция Долна Австрия, също в резултат на паднало дърво.

В контраст с бурите в Южна Италия горещата вълна продължи, като в Сицилия бяха регистрирани температури до 40 C. А в Средиземно море в Алжир най-малко 38 души са загинали в горски пожари.

Много части на Европа видяха седмици на изключително горещо и сухо време.

Екстремните метеорологични явления, включително както горещи вълни, така и бури, станаха по-интензивни и по-чести през последните години поради предизвиканото от човека изменение на климата. Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите.