Без тест: Как само по 1 симптом да разберете, че сте заразен с новия К-19

Лекари разказаха за един характерен симптом на нови щамове на коронавирус, който може да се използва за идентифициране на болестта дори без тест.

Според лекарите новите варианти на ковид се отличават с определен набор от признаци, които преди практически липсваха при това заболяване

Припомняме, че заболеваемостта от коронавирус в Европа започна да расте от края на юли. Оттогава броят на новите случаи нараства всеки ден.

Според лекарите наборът от симптоми се е променил при нова вълна от инфекция. Така че още тази есен хората трябва да се сблъскат с прояви, които не са съвсем типични за ковид. Например, един от характерните симптоми на новите щамове се подчертава от терапевта Алексей Жито. Той предупреждава, че мускулната болка, която се проявява по различни начини, е сигнал.

Както отбелязва лекарят, най-често хората, които се заразяват с ковид при нова вълна, имат силни болки в очите. В този случай на светлина болните изобщо не могат да отворят очите си, толкова силна е болката. Дори не могат да ги преместят.

Характерно е и главоболието, но почти никой не е загубил обонянието и вкуса си, както беше в самото начало на пандемията.

Според лекарите наборът от симптоми при ковид се е променил поради факта, че в резултат на ваксинацията се е образувал имунен слой. Следователно вирусът се адаптира към ситуацията и мутира, като всеки път носи все повече и повече нови прояви.