Как да се спасим при подагра?

Аз съм на 79 години. Миналата година си направих изследвания и ми откриха подагра. След лечението почувствах облекчение. Но преди няколко дни големият пръст на крака отново се зачерви, поду се и много ме боли. Как да се справя с проблема?

Кирил Недялков, гр. Добрич

Консултирайте се с личния лекар, за да ви даде направление за по-задълбочени изследвания. Хората над 60 години имат и други здравословни проблеми, свързани с увреждане на ставите, например артроза, която популярно се нарича “отлагане на соли”.

Ако се подозира подагра, важно е не само да се определи нивото на С-реактивния протеин (маркер за възпаление) и на пикочната киселина, но и да се провери състоянието на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове и да се направи рентгенова снимка на ставите.

Характерна особеност на подаграта е така нареченият симптом на перфоратора: на снимката се виждат светли кръгове с ръбчета. Това е костната тъкан, която кристалите на пикочната киселина са разтворили.

Ако диагнозата за подагра се потвърди, трябва да приемате лекарства, да спазвате диета. Препоръчително е да изключите всяко претоварване – както физическо, така и емоционално. Трябва да носите широки и удобни обувки, за предпочитане с ортопедична стелка, с ниска, стабилна подметка.

И не забравяйте, че при наличие на остро възпаление всички загряващи процедури са забранени.

Винаги ли при подагра се засяга големият пръст на краката?

В 70-80% от случаите е така. Това е дебютът на острия пристъп на подаграта. Защо точно той, няма категоричен отговор. Общо в тялото има повече от 200 стави. Практиката показва, че тяхното състояние отразява проблемите на вътрешните органи.

Според каноните на ориенталската медицина меридианът на черния дроб и жлъчния мехур завършват в големия пръст. Именно тези органи при пациентите с подагра са компрометирани.

Какво друго влияе върху развитието на подаграта?

Грешки в храненето: преяждане, особено с пушено и тлъсто месо, черен дроб, много алкохол и малко вода. Подаграта е заболяване на хора със заседнал начин на живот, които често развиват метаболитен синдром.

Това е цяла гама от нарушения, включително наднормено тегло, намалена чувствителност към инсулин, високо кръвно налягане, атеросклероза.

Причините за отключване на пристъпите са много различни: нараняване на крака, хипотермия, което причинява кристализация на соли в ставата, или прегряване, при което тялото се дехидратира.