Униженията, които Хари преглътна заради Меган на сбогуване с Елизабет II

Смъртта на кралица Елизабет II след повече от 70 години на трона само подчерта огромното дистанциране на британското кралско семейство с принц Хари и Меган Маркъл. Беше добре известно, че връзката между британската кралска особа и американската актриса не се харесваше на покойната кралица, особено след преместването на двойката в САЩ и противоречивото им интервю с Опра Уинфри.

Дистанциране, което отново стана очевидно след съобщението, че Елизабет II е под медицинско наблюдение в замъка „Балморал“, според в. „Ел Мундо“, цитиран от сайта Защото.

Известието за крехкото здраве на монарха мобилизира цялото кралско семейство. Хари обаче беше последният, който пристигна, и първият, който си тръгна след смъртта на баба му. Посещение, което направи сам.

Според The Sun, крал Чарлз III се е обадил на Хари, докато бил до леглото на умиращата си майка, за да го информира, че „не е нито правилно, нито уместно Меган да отиде в „Балморал“, натъртвайки, че „Меган няма да е добре дошла“.

С което маркирал дистанцирането и подсказал какво ще бъде отношението към херцога на Съсекс и съпругата му Меган през следващите дни в различните официални актове и церемонии за израз на почит.

След като Елизабет II почина и Чарлз стана крал, Хари беше принуден да погълне втори горчив хап в рамките на часове. Според британските медии херцогът на Съсекс не е бил поканен на вечерята, организирана от крал Чарлз III в „Балморал“ в памет на баба му, на която, от друга страна, е присъствал по-големият му брат Уилям, който в момента заема първи в линията за наследяване на трона.

Дни по-късно, в сряда, 14 септември, на Хари беше забранено да носи военната си униформа по време на погребалната процесия. Среща, на която останалите му близки присъстваха с парадни военни мундири. Фрапантна разлика, като се има предвид, че Хари е бил професионален войник в продължение на десетилетие, през което е участвал в две бойни мисии в Афганистан.

Въпреки това, поради специфичния протокол за това събитие, Хари нямаше право да носи парадната си униформа, тъй като вече не е действащ британски военен и защото доброволно се отказа от привилегиите и задълженията си, свързани с короната.

През уикенда Хари успя да си върне униформата и да покаже своите отличия, но за пореден път се почувства публично унизен. Именно последният епизод по време на бдението в чест на баба му очевидно би наранил най-много херцога на Съсекс.

За разлика от останалите членове на семейството му, униформата на Хари не носи инициалите E.R (инициалите за „Елизабет Реджина“) в чест на баба му. Нещо, което, според изтеклата в британските медии информация, оставило принца „с разбито сърце“.

Но на него му предстояли още унижения тези дни. В неделя стана ясно, че Меган и Хари не са били поканени на банкет, организиран от баща му, крал Чарлз III. В последния момент е оттеглена поканата, получена по-рано, което според служителите на двореца се е случило, защото събитието било запазено само за активни членове на кралското семейство.

Накрая, по време на погребението на Елизабет II, Хари и Меган Маркъл получиха места на втория ред гости, заедно с принцеса Беатрис и съпруга й Едоардо Мапели Моци, който работи като мениджър в сектора на недвижимите имоти.

Междувременно първият ред беше запазен за крал Чарлз III, кралицата консорт Камила Паркър-Боулс, принцът и принцесата на Уелс – Уилям и Кейт, принц Едуард и Софи от Уесекс, както и бившия ръгбист Майк Тиндал, придружен от съпругата си Зара Тиндал, най-голямата внучка на Елизабет II.