Ще има ли избори след изборите?

70% е вероятността за нови избори догодина, съобщи на пресконференция директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, пише Zashtoto.com.

Ще имаме парламент от шест плюс две политически сили, коментира той, като открои, че сигурните политически формации са шест, а две са на ръба – партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев.

От Центъра за анализи и маркетинг представиха проучване за политическите нагласи в България две седмици преди изборите. Изследването е реализирано със собствени средства в периода 15-19 септември т.г. чрез пряко стандартизирано интервю „лице в лице“ на 1011 пълнолетни граждани.

Според резултатите от проучването ГЕРБ-СДС е с около 25 процента (24,8%), „Продължаваме Промяната“ – с около 18% (18,2%), разликата към момента между тях е почти 7%, посочи Павлов. Следва ДПС с 12,8%, БСП – 11,2%, „Възраждане“ – 10,5%, и „Демократична България“ – 8,1%, след което има две партии, които са на ръба – „Има такъв народ“ и „Български възход“, добави той. Това, че са съответно с 3,8% и 3,3% не означава, че те са под бариерата, отбеляза Павлов, цитиран от БТА. Според него обаче не е вероятно да влезе повече от една от тях, а е възможно и нито една да не влезе.

Дори да влязат тези две партии, които са около ръба, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ биха имали над 120 депутати, поне 124-125, така че ще имаме едно блокиращо мнозинство.

Според Павлов това прави невъзможно съставянето на правителство „антиГЕРБ“.

Според него едната възможност е кабинет между ПП и ГЕРБ, който да бъде пакетиран като „евроатлантическо мнозинство“, а другата – експертно правителство с подкрепа от всички политически сили без „Възраждане“.

Павлов каза още, че до тази сутрин вероятността да ходим на нови избори е била 90%, но с промяната на геополитическата ситуация след обявената частична мобилизация в Русия тази вероятност намалява. Смятах, че вероятността е под 10% да имаме правителство, сега я оценявам под 30%, допълни той, тоест вероятността за нови избори е 70%.

Реално очакваме да гласуват не повече от 2,5 млн. души, посочи Павлов. Той прогнозира, че за първи път на парламентарни избори ще гласуват под 40% от списъчния състав.

Юлий Павлов коментира, че има тенденция на спад при „Продължаваме Промяната“ и това увеличава разликата с ГЕРБ.

При БСП реалният вот е по-малък от декларирания, включително и заради машинното гласуване, което пречи на по-възрастните избиратели. Няма да бъде изненада, ако БСП и „Възраждане“ си разменят местата, смята още той.

Според проучването високите цени и инфлацията са на първо място сред най-сериозните проблеми пред страната, следвани от безработицата и ниските доходи и от месец-два и проблемът с енергийната криза. Павлов обобщи, че над 70% поставят икономическите проблеми категорично на първо място – високи цени, ниски доходи, проблеми с ток и газ. При това положение съм учуден, че кампанията не се води около този проблем, който е решаващ за избора на избирателите, а политическите сили водят по-скоро кампания за твърдите си ядра, коментира той.