Кадиров разгневен, попиля Шойгу и ФСБ за тази грешка

Лидерът на Чеченската република от Руската федерация Рамзан Кадиров коментира размяната на пленници, която се проведе на 21 септември. Той остана крайно недоволен, съобщава УНИАН.

Крайно съм недоволен от размяната на военнопленици, дори и за мен ситуацията остава неразбираема, написа Кадиров в своя канал в Telegram.

Според него при вземане на бойни или тактически решения руското командване се е консултирало с „активни участници в спецоперацията“, но не и този път.

“Горе в Министерството на отбраната и ФСБ е много по-видимо, но смятам, че престъпниците, признати за терористи, не могат да бъдат разменени за военнослужещи. Бих разбрал, ако имаше еквивалентна размяна – военнослужещ за военнослужещ, агент за агент, има толкова много пленени украинци, че по един наш за 100 техни да сменяме, пак ще останат”, възмути се чеченският лидер.

Той беше много възмутен, че размяната е станала по “украинските условия”.

„Нашите бойци ги смазаха в Мариупол, прогониха ги в Азовстал, изпушиха ги от мазетата, загиваха, биваха ранявани и контузени. Освобождаването дори на един от тези азовски терористи трябваше да бъде неприемливо. И затова не е изненадващо че бойците, които освободиха Мариупол, все още са на фронтовата линия, сега си правят заключението – повече да не вземат украински военни в плен. Между другото, онези от тях, които оскърбиха честта на чеченския народ, по време на престоя си в плен, отговориха напълно за всяка тяхна гнусна дума, горчиво съжаляват и се разкайват със сълзи за делата си“, продължи Кадиров.

“215 украинци се върнаха от руски плен, включително “Азов”. Успяхме да разменим 124 офицери и петима командири – Герой на Украйна Денис Прокопенко “Радис” от “Азов”, Сергей Волински “Волина” от 36-та бригада морска пехота, Святослав Паламар (“Азов”), Олег Хоменко (“Азов”), Денис Шлег от Националната гвардия на Украйна, Герой на Украйна Евгений Бов.

Освен това Екатерина Полишчук (“Птица”) и бременните военнослужещи – Мамонова Марияна, Шумовецкая Яна и Черненкая Анастасия – се завърнаха у дома.

По-късно стана известно, че Украйна размени 200 герои за Виктор Медведчук и петима командири за 55 пленени нашественици”, пише УНИАН.