3 китайски и 4 руски военни кораби бяха засечени край бреговете на Аляска

Кораб на бреговата охрана на САЩ при рутинно патрулиране в Берингово море се натъкна на крайцер с управляеми ракети от Китай, съобщиха официални лица в понеделник.

Но се оказа, че крайцерът не е бил сам, докато е плавал на около 86 мили северно от остров Киска в Аляска на 19 септември, предаде Дейли мейл.

Два други китайски военноморски кораба и четири руски военноморски кораба, включително разрушител, бяха забелязани в една формация.

Базираният в Хонолулу Kimball, 418-футов кораб, наблюдавал как корабите нарушиха формацията и се разпръснаха.

Самолет C-130 Hercules осигури въздушна подкрепа за Kimball от станцията на бреговата охрана в Кодиак.

„Въпреки че формированието е действало в съответствие с международните правила и норми, ние ще посрещнем с присъствие всяко присъствие, за да гарантираме, че няма прекъсване на интересите на САЩ в морската среда около Аляска“, каза контраадмирал Нейтън Мур, командир на Седемнадесети район на бреговата охрана.

Бреговата охрана каза, че насоките са в такива случай да се действа по метода за посрещане на „присъствие с присъствие“, когато стратегически конкуренти действат във и около водите на САЩ.

Китайско-руската формация се появява месец, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за интереса на Китай към Арктика и военното натрупване на Русия там.

Столтенберг каза, че Русия е създала ново Арктическо командване и е отворила стотици нови и бивши арктически военни обекти от съветската епоха, включително дълбоководни пристанища и летища.

Китай се е обяви наскоро за държава „близо до Арктика“ и планира да построи най-големия ледоразбивач в света, каза той.

„Пекин и Москва също се ангажираха да засилят практическото сътрудничество в Арктика. Това е част от задълбочаващото се стратегическо партньорство, което предизвиква нашите ценности и интереси“, каза Столтенберг при посещение в северната част на Канада.

Това не беше първият път, когато китайски военноморски кораби плават близо до водите на Аляска. През септември 2021 г. катери на бреговата охрана в Берингово море и Северния Тихи океан се натъкнаха на китайски кораби на около 50 мили (80 километра) от Алеутските острови.