Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за войната: Наивно е да се смята, че Русия…

Още тази зима ще разберем как приключва войната в Украйна – още щом в Европа настъпи първата вълна на студ.

Тази мрачна прогноза направи в ефира на SkyNews световноизвестният канадски психолог Джордан Питърсън, станал популярен с прямите си изказвания по темата за модерния свят и всичките му умишлено създавани недостатъци.

 

Визирайки Европа като цяло, психологът бе категоричен, че човек винаги може да се вкара в ситуация, за която няма нито едно добро решение. Точно това, според Питърсън, е много възможно да видим в следващите няколко месеца.

На провокативен въпрос от страна на водещия дали Русия може да използва тактическо ядрено оръжие по време на продължаващия конфликт, психологът бе лаконичен: „Ако се наложи, ще използва. И не, това няма да доведе до Трета световна война, защото Западът няма да отговори на удара. Какво им той да печели от такъв конфликт?”

„Крайно наивни са твърденията от рода на „Русия ще загуби” или „Ние ще спечелим”. Какво точно ще спечелим? Да речем, че Русия се изтегли от Украйна – от разрушената страна. Това победа ли е за нас? С такава победа Путин би се справил отлично на родна земя. Просто ще каже на хората си:

„Ние изпълнихме своите задачи в Украйна, разрушихме я, денацифицирахме я и не я оставихме да попадне в ръцете на Запада. Това не е оптималният изход, не е и това, на което се надявахме, но със сигурност е по-добре от алтернативата”. И хората ще се съгласят с това и ще го приемат”, каза Питърсън.

Той е категоричен – срещу Владимир Путин не може да има европейска победа, защото просто победа не се постига срещу човек, на когото не можеше да кажеш твърдо „не”.

„А ние не можем да му кажем „не”, защото си продадохме душите за неговите петрол и газ. И го направихме, за да си вдигнем моралния статут – в името на „спасяването на планетата”. Сега сме изправени пред много тежка зима и това е резултат на нашата собствена глупост и абсурдните ни морални презупции за климата. Ще спасяваме планетата?! Не мисля и много скоро ще се убедим в това”, загатна задаващата се тежка зима Джордан Питърсън.

По думите му най-катастрофално е, че ако предположим, че Европа се лишава от енергетиката си в името на висшия идеал – спасяването на природата, то би следвало логично да има мерки, които да решат поне частично проблема със замърсяването.

Такива обаче няма, а точно обратното – всичко, въведено досега вреди повече, отколкото помага. „Понякога се питам как може да е приемливо това за Запада? После се сещам за думите на Джордж Оруел отпреди 50 години – Не е (от това), че обичаш планетата, а (е от това,) че мразиш човечеството”, подсили изказването си Питърсън и завърши:

„Заради всичко, което се случва сега, успяхме да поставим 300 млн. човека в списъка на тези, които са застрашени от глад и студ в идната половин година. Това е 3 пъти повече от броя на хората, които комунизмът успя да убие. Може би целим да счупим рекорда? Но какво пък? Тези хора са от тия… бедните, а на планетата така или иначе има прекалено много хора”, довърши психологът иронично.

Източник: Флагман