Запорират парите в обектите на т.нар. „златен гьол“ на „Капитан Андреево“

Столичният административен съд окончателно допусна запора на парите, които се намират в обектите на т.нар. „златен гьол“ по границата с Турция. Това са трите пункта за дезинфекция на автомобилите, които влизат от Турция в България. От документите по делото дава някаква представа какви обороти е пропуснала държавата, след като е връчила дезинфекцията на превозните средства в ръцете на частна фирма, разказва „Mediapool“.

От делото става ясно, че по време на ревизията на НАП са открити досега данни за поне 31.9 милиона лева приходи, за които най-вероятно ще изиска плащането на данъци в размер на 5.3 милиона. Няма информация за общите обороти.

Ревизията на НАП е за установяване на задълженията на дружеството за ДДС за периода – от началото на 2015 година до края на май 2021 година.

Фирмата твърди, че общият приход от обслужване на чуждестранни автомобили е близо 15 пъти по-малък – 2.37 милиона лева. За всички останали превозни средства дружеството твърди, че вече е начислявало ДДС върху цената на предоставяните услуги.

Множество журналистически разследвания са разказвали за т.нар. „златен гьол“, имайки предвид пунктовете за дезинфекция на граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Малко Търново и „Лесово“.

В началото на юни миналата година лично тогавашният шеф на НАП Румен Спецов ръководи коордирана акция по граничните пунктове с Турция, след която данъчните обявиха, че са открили множество сериозни нарушения. Основните са открити при фирмата, която поддържа дезинфекцията на автомобилите на трите гранични пункта. Оказва се, че половината от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

Схемата стана особено популярна като „Златния гьол“ още от 2013 година.

Преди година и половина журналистката Генка Шикерова публикува своето разследване по темата, което показа, че само за пет години фирмата „ПиЕфСи“ е успяла да спечели 27 милиона лева от „гьола“. Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.

Държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Самата дейност по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Въпреки това 20% от парите се прибират от частната фирма.

По време на акцията на НАП бе съобщено, че данъчните са открили в „Златния гьол“ огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Спецов съобщи, че фирмата трябва да се яви в НАП и да донесе всички десетки милиони, които има в касова наличност.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево“, не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Малко Търново“, каза Спецов по време на акцията на данъчните на 5 юни 2021 година.

От делото става ясно, че данъчните така и не са получили възможност да преброят наличните парични средства в брой. Поради публичен съдебен изпълнител е наложил запор, който е обжалван, а с съдът го допуска. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В постановлението за публичния изпълнител се казва изрично, че се налага „запор върху средства на задълженото лице в каси: по отношение на наличните към момента на действията по опис и изземване парични средства в каси“ в обектите на дружеството. Размерът на сумите засега е неизвестен.

Причината за физическия запор на парите е, че фирмата не е представила банкова гаранция или държавни ценни книжа, което би отменило наложения физически запор на парите в неговите офиси по границата. След решението на съда, публичният изпълнител трябва да обезпечи запора на парите в офисите на дружеството по границата.