Полина Паунова: Палавият фашага Копейкин лъже, защото е оставян да лъже

Полина Паунова от „Свободна Европа“ коментира цветисто днешната скандална ситуация.

За случаят вероятно ще се говори още дълго, защото е безпрецедентен.

„Абе, Копейкин* не даде ли интервюта в предавания, които имат с общо с “Америка за България”? Цяла кампания.

Лъже, както и депутатите му лъгаха, че са против ваксините, а се ваксинираха.

Палавият фашага лъже, защото е оставян да лъже. И защото журналистите (тия, дето тичаха така и по Бойко Борисов и се разотиваха от пред стаята на ДПС, когато им казваха “Пеевски няма да говори”) сега припкат след него по стълбите.

Впрочем, какво стана с разследванията на прокуратурата, свързани с господина?“

*Копейкин е герой от една от повестите на романа на Н.В. Гогол „Мъртви души“. Той е инвалид без ръка и без крак.

„Повест за капитан Копейкин“ разказва за герой от войната през 1812 г., който е загубил здравето си и възможността да се препитава. Отчитайки своите заслуги пред отечеството, Копейкин се надява да получи достойна компенсация за своите ръка и крак, които е загубил на бойното поле, отстоявайки независимостта на страната си.

Копейкин решил да се отправи към Петербург, за да изпроси от монарха милост и отплата за това, че е жертвал живота си. Всички благородници обещават да разгледат неговия случай, но така и не го правят. Дните минават, а резултат няма. Велможите предлагат на Копейкин да чака господаря, който е зад граница, на поход. След няма и два месеца обявяват, че в планината имало шайка разбойници и техен водач е не кой да е, а Копейкин.

С тази повест Гогол показва плачевното състояние на обикновените хора и фактически оправдава своя герой, принуден да ограбва тези, които отдавна грабят него и подобните му „на законно основание“.

„Повест за капитан Копейкин“ е забранена от цензора Александър Никитенко, въпреки че впоследствие Гогол е изявил желание да го прекръсти на Пятаков.