Издигнаха знамето на Русия на паметника пред НС

Докато депутатите заседават, пред НС хората протестират.

Първият протест е организиран от политическа партия (ПП) „Народна партия истината и само истината“, които издигнаха знамето на Русия, а под него – и българското. Едно от основните им искания е неутралитет на България във войната в Украйна, предаде БТА.

Партията е антиваксърска и отрича съществуването на вируса.

Създадена е от Венцеслав Ангелов, известен като Венци Чикагото.

За него в Уикипедия пише, че е „български политик, престъпник, основател и председател на Народна партия „Истината и само истината“. Бивш служител на МВР През 2014 г. Венцислав Ангелов е „осъден“в Русе на 6 години затвор от РОС ,в последствие намалена от ВКС на 3 години и 6 месеца.

В периода 1984 – 1989 г. е пряк участник във „Възродителния процес“ и „Голямата екскурзия“.

До 1992 г. е служител на сектор КАТ към МВР, след което заминава със съпругата си за Чикаго (САЩ), където изкарва три месеца. След завръщането си в България създава нощен клуб „Чикаго плейбой нъмбър 1“.

Арестите на Чикагото и спречкванията му със закона започват през 1996 г. със задържане за хулиганство. През 2002 г. обвиненията срещу него са за контрабанда на цигари. По-късно прокуратурата му налага глоби за това, че не е обявил в срок фирми, изпаднали в несъстоятелност.

На 12 август 2008 г. той и племенникът му – Анатоли Дамянов – са заловени в Никозия (Кипър) с 482 грама хероин. По-рано брат му – Пламен Ангелов, е заловен на летището в Мадрид с куфар с 5,4 кг кокаин на стойност над 1,4 млн лв.

На 21 август 2011 г. е задържан в курортен комплекс „Златни пясъци“ като лидер на организирана престъпна група за трафик на кокаин от Лима (Перу) до Мадрид (Испания).

На 9 юли 2014 г. Венцислав Ангелов е осъден от РОС по НОХД N: 100/2014г. на 6 години затвор за приготовление за извършване на престъпление по чл.354а от НК във връзка с чл.20ал.2 , тоест е осъден на 6 години лишаване от свобода, че в периода юли-август 2011 г.две лица са държали високо наркотично вещество- 5 кг кокаин на територията на гр.Лима, Южна Америка. В края на септември 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) намалява присъдата му на 3 години и половина. През юни 2018 г. е хванат в Лименщайн, Германия и попада в затвора в Белене, освободен година по-късно.

Малко след тях пред сградата на парламента започна и вторият протест, организиран от гражданското движение „БОЕЦ“.

„Искаме съдебна реформа, затвор за Бойко Борисов и Сотир Цацаров“, каза лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев. Той заяви, че е изпратено писмо до партиите в 48-ото Народно събрание, с което искат да започне процедура за освобождаване на президента Румен Радев от длъжност.

снимка Булфото