Кръщават на Стефан Данаилов градинка в София, младите нямат идея кой е Мастъра

Градинка в централната част на София ще носи името на големия актьор Стефан Данаилов. Пространството се намира в непосредствена близост до дома, в който е живял. Освен запомнящите се роли, безграничния талант и опита, предаден на редица актьори, Стефан Данаилов е сред най-разпознаваемите имена за българите. Вече и градинката на площад „Велчова завера“ край Духовната семинария ще носи неговото име.

„Добре е, когато такива личности като него се уважават по този начин. Той много обичаше да ходи по заведения“, сподели актьорът Асен Блатечки. Идеята е на над 70 творци и ученици на Мастъра. А Столичният общински съвет одобри предложението.

„В непосредствена близост до жилището, в което дълги години е живял, да бъде обособено пространство, на което да почетем неговата памет и дело, както заслужава“, коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

А в квартала вече коментират новината. „Мястото не е такова, каквото той заслужава“, сподели жител на столицата.

Ученици, събиращи се в градинката, която ще носи името на Мастъра, пък не знаят кой е Стефан Данаилов.

„Не сме го чували, ние не сме и от тук“, коментира едно от запитаните момичета.

Градинката се намира в непосредствена близост до блока на артистите, където е живеел Стефан Данаилов от 1972 година до смъртта си. Във входа още стои некрологът на големия актьор.

Носят се легенди как в дома си Ламбо е събирал учениците си. В апартамента му са репетирали и последната постановка на Мастъра – „Актрисата“.

Мариана в продължение на 40 година е била съсед на Стефан Данаилов. Разказва, че е бил много отзивчив човек, неподвластен на суетата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС