Общинският съвет във Варна обсъжда съдбата на Белодробната болница в града

Съдбата на Белодробната болница във Варна ще бъде обсъдена от Общинския съвет в града. Лечебното заведение е с дългове за около 600 000 лв., от които около 80 000 за ток, съобщава БНТ.

Вчера от местното електроразпределително дружество предупредиха, че заради неплатените сметки ще прекъснат подаването на електричество към болницата от 21 ноември.

Едноличен собственик на капитала на лечебното заведение е Община Варна.

Финансовите проблеми на болницата са от години наред. Медиците не получават редовно заплатите си и напускат, а междувременно болните се увеличават.

“10 месеца не сме плащали заплати и НАП е затворила сградата, защото искат да я продадат срещу парите, които дължим за осигуровки. Сметките ни са блокирани и аз стоя тук само защото, ако се махна – ще ликвидират болницата”, каза пред БНТ директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев.

В момента в болницата са настанени 18 пациенти.

Пред БНТ председателят на здравната комисия в Общинския съвет във Варна проф. Анелия Клисарова се обяви категорично против затварянето на лечебното заведение.

“Има две предложения – лечението на пациентите да бъде прехвърлено към друга болница в областта, а второто е задълженията да бъдат платени. Не можем да допуснем на 21-ви ноември да бъде спрян токът на една такава болница. В нея има 18 пациенти, още хора работят – къде да отидат тези хора. Аз не мисля, че във Варна трябва да бъде закрита една 100-годишна болница. И колегите от комисията по здравеопазване са на същото мнение- не бива да закриваме болницата и не бива да оставяме Варна без такава помощ”, заяви проф. Анелия Клисарова, председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет в гр. Варна.

Кадър: БНТ, архив