Изчезна и колежката на загиналия проруски лидер на Херсонска област: Мъжът й я търси чрез “Телеграм”

Кадър ФБ

Проруската заместник-ръководителката на окупационната власт Херсонска област Екатерина Губарева е изчезнала. За това съобщи в канала си в Телеграм нейният съпруг и бивш кандидат за лидер на сепаратистката Донецка народна република Павел Губарев. Самата Губарева в миналото изпълняваше бутафорната длъжност на министър на външните работи на ДНР, съобщи OFFnews.bg.

Вчера (15 ноември, б. р.) около 16:30 моята жена Екатерина Губарева изчезна, оттогава нямам връзка с нея“, заяви съпругът. „Последното място, където са я виждали, е сградата на правителството на Херсонска област в Геническ. Опитите да се свържа по телефона със Салдо (Владимир Салдо, губернаторът на окупационната власт, б. р.) за да разбера местоположението на Екатерина засега са без резултат“, казва още разтревоженият съпруг.

По-рано този месец, на 9 ноември, в автомобилна катастрофа загина колегата на Губарева Кирил Стремоусов.

Това не е първият случай, в който Губарева изчезва, а мъжът й я търси със социалните мрежи. През 2018 година Павел Губарев пусна обява със сходно на днешното съдържание:

„Моля за разпространение. Моята жена Екатерина Губарева изчезна. На телефонните ми обаждания не отговаря, в месинджърите е офлайн. Трябваше да участва в конгреса на общественото движение „Свободен Донбас“. Хората, с които е била заедно, не могат да я намерят. Екатерина е излязала от вкъщи в 10 часа. Допускам вероятността да е била арестувана. Имам всички основания да мисля така“, написа тогава на страницата си в „руския фейсбук“ ВКонтакте сепаратистът Губарев.

Истината се оказа друга – самата Губарева обясни впоследствие, че докато мъжът й я търси, тя е била на среща с лидера на непризнатата ДНР Денис Пушилин. Добавила, че след като излязла от дома си я поканили да мине на беседа.

Губарева е родена в близката Каховка в Херсонска област и има две висши образования – в областта на IT и в сферата на държавното управление. През 2014 година беше назначена за „министър на външните работи“ на т. н. ДНР, а впоследствие беше и депутат в местния парламент на сепаратистите и вицепремиер. От лятото на 2022 е заместник-ръководител на окупационната администрация на Херсонска област. Активистката е в санкционните списъци на САЩ и ЕС.