Нинова към Радев: Искаме редовно правителство, но няма да подкрепим мандата на ГЕРБ

„Искаме редовно правителство, то вече е абсолютно необходимо, но няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. С „Продължаваме промяната“ бихме разговаряли, ако ни поканят“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите на президента Румен Радев с представителите на парламентарната група на партията

На „Дондуков“ 2 са лидерът на партията и председател на ПГ Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Иван Ченчев и Христо Проданов.

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но и вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорността за управление на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението на страната и те могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация“, заяви президентът и ги попита дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия и ако той е неуспешен, биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.

„За нас има три важни задачи в този парламент. Първо – приемане на бюджет, който да има социална насочености да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката – стабилност. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето – надяваме се успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство“, отговори му Корнелия Нинова.

По думите ѝ очевидно няма да има внесен закон за бюджета за 2023 и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022.

„Искаме редовно правителство, то вече е абсолютно необходимо, но няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. С „Продължаваме промяната“ бихме разговаряли, ако ни поканят“, посочи Корнелия Нинова.

Следвайки Конституция вече на консултации бяха първите четири политически сили в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Президентът Радев обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване. Държавният глава заяви още, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България.

След края на разговорите с всички политически сили в парламента започва и процедурата около връчването на мандатите за съставяне на правителство. По Конституция първият е за най-голямата партия, в случая това е ГЕРБ-СДС, вторият трябва да е за „Продължаваме Промяната”, а ако се стигне до трети, то той ще е по избор на президента.

Кадър: Президентство