Тръгна ли България назад към миналото? Президентът вече доминира над парламента и партиите, смятат конституционалисти

Върви ли България към някакви отминали времена назад във времето?

Президентът Румен Радев доминира над парламента и партиите, категорични са конституционните експерти доц. Наталия Киселова и д-р Борислав Цеков.

“Тонът на държавния глава по време на консултациите с ДБ беше недопустим за конституционния му статус. Има легитимни съображения в насрочването на изборите, но трябва да е ясно, че обстоятелствата около вота трябва да идват от парламента. Радев трябва да е по-сдържан в даването на съвети, той е неутрална власт. Не биваше да слиза на терена на партийните войни, а вече го направи. Третият мандат би трябвало да отиде в БСП, от тази традиция изхожда като кандидат, “Български възход” изглежда доста неубедително като парламентарно присъствие”, допълни Цеков пред NovaNews.

По думите на доц. Наталия Киселова причината за остротата в тона е дефицитът на политическа комуникация.

“Трябваше в обръщение към народа да обясни защо така провежда консултациите, да каже, че няма шанс за съставяне на правителството. Тогава следва да каже какви са приоритетите за периода на парламента или да събере партиите и те да кажат кога да има избори. Ако бавенето е с цел да се състави правителство, поведението на Радев е легитимно, но ако целта е да се преминат месеците и да влезем в март, за да отидем пак на избори, той трябваше да го заяви досега”, смята тя.

По думите й след провеждането на консултации с “Български възход”, (които Радев обяви, че ще се случат след Нова година, бел. ред.) могат да бъдат проведени още консултации с всички парламентарни групи, или да бъде връчен първия мандат.

Киселова видя третият мандат като наказание – партията, която го получи ще поеме отговорността за предсрочните избори.

Кадър Нова