Актьорът Валери Йорданов: Посред нощ ме проверяваха дали съм в болница

Скандалът в Народния театър, който започна в края на октомври, вече има още една сюжетна линия. На системи в ендокринологията на “Майчин дом” от понеделник е Валери Йорданов. И тъй като той е в образа на Бръчков – една от главните роли в пиесата “Хъшове” с режисьор Александър Морфов, представлението снощи беше отложено.

Самият Йорданов е най-яростният защитник на Морфов, след като режисьорът призна, че той е надраскал вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева. Йорданов започва подписка в негова защита и демонстративно се стриже “нула номер”. Но явно от преживения стрес и напрежение актьорът, който е диабетик, постъпва в болница. Веднага са му включени системи.

Същия ден от театъра му поискват доказателство, че наистина е болен. “Направихме го заради представлението на 6 декември. Той няма дубльор и трябваше да сме наясно дали ще сваляме постановката”, обясни директорът на Народния театър Васил Василев. Междувременно Министерството на културата назначи проверка там, която трябва да установи дали има основания за дисциплинарна мярка спрямо директора Василев. Очаква се тя да приключи на 6 януари.

Следващото представление на “Хъшове” е планирано за 14 декември, когато се надяваме Валери Йорданов отново да е на сцената.

– Събирате подписи в защита на Александър Морфов. Колко колеги ви подкрепиха, г-н Йорданов?

– Доста колеги, доста имена. Стефан Цанев, Йосиф Сърчаджиев, Павел Поппандов, Камен Донев и други.

– Имахте ли срещи с директора Васил Василев или с Велислава Кръстева?

– Срещите бяха провеждани индивидуално чрез повикване, чрез индиректни намеци, доста несъстоятелни. Не бях чел изказвания, нито статия на директора относно г-н Морфов, където пише, че е обвинен в какво ли не. Направих криза още същата сутрин, която се опитах да овладея два-три дни, изключих си телефона, даже излязох малко в планината.