Гълъб Донев премиер поне до май, Радев обаче сменя няколко в правителството (Обзор)

Гълъб Донев остава министър-председател поне до май, когато най-рано следващото Народно събрание би могло да излъчи редовен кабинет.

Следващият служебен премиер ще бъде старият служебен премиер, който се казва Гълъб Донев.

Нито за секунда не съм допуснал други варианти, отсече президентът Румен Радев.

Така засега се слага край на очакването за нова кариера на вицепремиера Атанас Пеканов, около когото се завъртяха слухове, че първо може да оглави следващия служебен кабинет, а после – и бъдещ политически проект, ползващ се с доверието на държавния глава.

“Президентът изключително държи на хората от екипа си”, категорични са близки до Румен Радев, които и за миг не се съмнявали, че отличниците в служебния му кабинет начело с премиера Гълъб Донев отново ще бъдат посочени за същите постове.

Със спокойното си говорене и рядкото качество да не се самоизтъква, докато усърдно отхвърля задачите си, Донев определено е сред отличниците, оценяват на “Дондуков”

2. Той не само ще стане абсолютен рекордьор сред служебните министър-председатели у нас с досегашните си 174 дни на поста и очакваните още (поне) около 100, а и се нарежда изобщо сред управленците със солиден стаж в изпълнителната власт – по-дълъг от този на много участници в редовни кабинети. Преди да оглави президентското правителство на 2 август м.г., Донев на 3 пъти бе социален министър в предишните служебни кабинети на Радев (начело с Огнян Герджиков и Стефан Янев) – общо 312 дни. Така към датата на указа, с който Румен Радев ще назначи петия си служебен кабинет (също абсолютен рекорд в най-новата ни история), той ще има близо 500 дни стаж в МС. Отделно преди това е бил зам.-министър.

За сравнение в първия си мандат като служебен премиер Стефан Янев изкара 127 дни, а начело на втория си кабинет – още 88 дни, или общо 215 дни на “Дондуков” 1.

Иначе и самият Гълъб Донев се пошегува с варианта младият вицепремиер Пеканов да стане титуляр – на последното заседание на МС навръх Атанасов ден му пожела “без значение дали е вицепремиер или премиер” да е здрав и да пази името си от коментатори.

В интервю за “Дарик” през уикенда президентът потвърди и че Пеканов остава вице по управление на европейските средства.

Само няколко от имената на настоящите служебни министри ще са нови, твърдят запознати с разговорите, които вече текат. Засега единици от сегашните служебни управленци са уведомени продължават ли, твърдят източниците ни.

Още не съм получил покана, обяви икономическият Никола Стоянов, отчитайки в неделя свършеното от неговия екип. Но направи уточнението, че ако разговорът му с президента е “положителен” и получи покана и за следващия кабинет, ще я приеме.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев също разказа, че още не е водил разговори за оставане, но е готов да приеме, ако му бъде отправено такова предложение.

Очаква се обаче повече покана да не получи министърът на културата

Велислав Минеков

Освен в културата известни промени можело да се очакват и в образованието.

На отчета на правителството миналия четвъртък младият министър на туризма Илин Димитров пък сам призна, че не успял да обедини бранша и някои веднага разчетоха в това знак, че не продължава.

Разпускането на парламента и насрочването на извънредните избори стават с един указ на президента, а назначаването на служебно правителство – с друг.

Ще направя последни консултации с моя правен екип, февруари е особен месец, по конституция трябва до 2 месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента.

По никакъв начин не искам повече да бавя нещата

Ясно е, че трябва възможно най-бързо да имаме редовно правителство, лаконичен бе Радев. Зависи и от това кога може да се осигури хартия за машинните бюлетини, разясни президентът.

Няма модел Радев, има конституция. Никой явно не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие, за да не губи електорат и се оставя всичко в ръцете на служебното правителство и разбира се – на президента, който трябва да носи отговорност за всичко, коментира още той в пространното си интервю за годишнината на „Дарик“. По повод неприетите от парламента закони за плана за възстановяване, еврото и Шенген добави: Жалко за всички усилия на служебното правителство, мои лични включително. Ние за първи път от 11 г. да получим признание от всички европейски институции, от нашите европейски партньори, с вече определена ясна дата за Шенген – целта е октомври тази година. Остава съвсем малко да се свърши.

Той пак критикува позицията за Украйна с тезата, че “даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви и да приемем позицията, че войната трябва да се води до пълен крах на едната страна, което постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение”.

Радев обясни и защо не дал мандата на ДБ – имали колебливост и запазили мълчание по офертата на ГЕРБ да съставят правителство. “Български възход” пък още си търсели физиономията, докато БСП наистина се променила.