Изненада на имотния пазар, народът се юрна да купува

Нарастват сделките с жилища старо строителство, казват брокери на имоти. Причината за това е, че цените на апартаментите са много високи и редица собственици решават, че сега е добър момент да реализират печалба.

На пазара излизат както жилища, които са построени преди повече от 30-50 години и са получени от настоящите собственици по наследство, така и имоти, които са купени преди няколко години с цел инвестиция.

Наред с това интересът към покупката на имоти продължава да бъда много силен. Каквито и решения да вземе Европейската централна банка за лихвите, инфлацията и през следващите години ще остане много по-висока от лихвите по банковите депозити. Затова много хора искат да предпазят спестяванията си от инфлацията като ги вложат в имот, дори да се наложи за част от цената да вземат банков кредит.

Наред с това продължава да бъде силно търсенето на жилища за собствени нужди. Хората разбраха колко е важно да имат просторен и уютен дом и, ако доходите им позволяват изплащането на банков кредит, не се колебаят да осигурят по-висок стандарт на семейството си.

Наред с всичко това доходите на хората нарастват, което е добре за пазара на имоти, отчитат агентите на недвижими имоти.

При покупката на жилище за семейството хората са готови да дадат доста висока цена, ако имотът отговаря на изискванията им, коментират още брокерите. В тези случаи от решаващо значение е локацията на имота, типа строителство, наличието на паркомясто, разположението на стаите, както и наличието на удобен транспорт, училища и детски градини.

Тенденцията на пазара

Тенденция на пазара е купувачите да се стремят да участват с по-голяма първоначална вноска с лични средства. Преди 3-4 години много хора не искаха да пипат наличните си пари и при покупка на жилище взимаха банков кредит за максимално отпусканата от банката сума.

Сега предпочитат да използват наличните си пари от една страна, за да ги предпазят от инфлацията, а от друга – да имат по-малък заем, който могат по-лесно да изплащат.

При покупката на имот с цел инвестиция цената има по-голямо значение за купувачите, тъй като те търсят възможно най-голяма възвръщаемост и съответно възможно най-добро съотношение на цена и очаквана печалба под формата на месечни наеми или бъдещо покачване на цените.

Затова при тези сделки е важна не само цената на квадрат жилищна площ, а и перспективите за развитие на района, в който е имотът.

Инвеститорите внимателно преглеждат наличните обяви и купуват имоти, които са подценени, тоест жилища, които се очаква да поскъпнат през годините. Например това са жилища, които се намират близо до по-скъп квартал, или близо до които се очаква да има продължение на линията на метрото или нова голяма офис сграда.

Обикновено искат хол, спалня и кухня

В Старозагорско са поскъпнали с до 30%, има интерес и към селата

Цените на апартаментите в центъра на Стара Загора почти са се изравнили с тези в останалите квартали.

Имотите в някои квартали на Стара Загора са поскъпнали с до 30% за година, разказаха брокери. Това се дължи на увеличеното търсене заради високата инфлация и желанието на хората да предпазят парите си.

Най-предпочитани са апартаментите с хол (всекидневна), спалня и кухня. Но интересна тенденция по отношение на така наречените “градски имоти” е и фактът, че вече търсят и по-големи жилища – с над 70-80 кв. метра застроена площ. През пандемията хората разбраха колко е важно да имат голям дом, затова сега нараства търсенето на по-просторни жилища.

Най-често купувачите в Стара Загора са хора на възраст между 30 и 40 години, с добро образование. При избора на имот от решаващо значение се оказва не само самият апартамент, а и общите части, за които купувачите искат да са в добро или дори отлично състояние.

Цените на жилищата в централната част на Стара Загора са се изравнили с тези в останалите квартали, с изключение на “Зора” и “Кольо Ганчев”, разказват брокери. Причината за това е подобрената инфраструктура, в резултат на което за много купувачи вече е без значение дали имотът им се намира в центъра или в периферията на града.

Значително са поскъпнали и селските имоти в близките около Стара Загора малки населени места. Освен традиционните локации северно от града – като Борилово, Казанка, Сулица и Пъстрово, има интерес и към имоти в Могила, Калояновец и Християново.