Как да живеем 100 години? Учените посочват основните условия за дълголетие, които не могат да се купят с пари

Сестра Андре, френска католическа монахиня с рождено име Люсил Рендон, която бе най-възрастният жив човек в света, почина наскоро на 118-годишна възраст. Според базата данни на Групата за геронтологични изследвания (Gerontology Research Group) за най-възрастните хора в момента се смятат Мария Браниас Морера, 115-годишна испанка, родена в САЩ, и Фуса Тацуми, живееща в Осака, Япония, която също е на 115 години, но е с 52 дни по-млада от Морера, съобщава WA Today.

По оценки на ООН до 2022 г. в света има 593 000 столетници. Тази възрастова група расте. Според прогнозите на ООН до 2050 г. ще живеят 3,7 милиона столетници.

Експертите, които изследват увеличаването на продължителността на човешкия живот, твърдят, че причината човек да живее над 100 години се дължи на неговата ДНК – гените, които е наследил от родителите си.

“Не можеш да стигнеш толкова далеч, ако не спечелиш генетичната лотария при раждането си”, казва С.Д. Олшански, професор по обществено здраве в Университета на Илинойс в Чикаго. “Така че правилото номер едно ще бъде генетиката.”

Експертите твърдят, че колкото по-дълго живеят родителите ви, толкова по-вероятно е вие да живеете по-здравословно и по-дълго. Луиджи Феручи, директор на научните изследвания в Националния институт по стареене, казва, че децата на дълголетници обикновено живеят по-здравословно и по-дълго от своите връстници.

“Вероятно това не е един-единствен ген, а профил, комбинация от гени”, казва Феручи.

Нир Барзилай, директор на Института за изследване на стареенето към Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Бронкс, е проучил живота на стотици дълголетници, хората, за които са се оженили, и техните деца. Според Барзилай децата на дълголетници са “с около 10 години по-здрави” от своите връстници.

Барзилай работи с други хора, за да включи 10 000 дълголетници, техните деца и контролна група от общото население, за да идентифицира различни гени, които допринасят за дълголетието. Например хората с определена мутация на хормона на растежа “вероятно ще живеят по-дълго”, тъй като клетките им изразходват повече енергия за поддържане на съществуващите клетки, вместо за отглеждане на нови, казва Барзилай.

Според него се планира да се използва изкуствен интелект за откриване на гени и разработване на лекарства въз основа на тях.

“Наистина искаме да открием всички гени на дълголетието”, казва Барзилай.

Олшански заяви, че той и колегите му се подготвят да пуснат през февруари платформа, в която хората ще могат да изтеглят данни от услуга за генетично изследване, за да установят дали имат гени, “свързани с изключително дълголетие”, така че да могат да планират финансово пенсионирането си.

“Аз, например, нося два набора гени, свързани с дълголетието”, казва Олшански. “За целите на планирането вероятно трябва да отложа пенсионирането си.

Експертите не са единодушни по въпроса доколко генетиката влияе върху продължителността на живота на човека в сравнение с начина му на живот. Но повечето експерти твърдят, че само с добри гени няма да стигнете далеч.

Джейми Джъстис, доцент по геронтология в университета Уейк Форест, казва, че някои проучвания показват, че генетиката определя около 25% от продължителността на живота. Останалите 75% са свързани с околната среда – къде живеете, с какво се храните, колко често спортувате и с вашата система за подкрепа чрез приятели и семейство.

За тези от нас, които не разполагат с набор от обещаващи гени, целта не е да се разширят границите на продължителността на човешкия живот – казва Джъстис. Вместо това изследователите искат да разберат как хората могат да водят пълноценен и здравословен живот с времето, с което разполагат.

“Целта не е непременно да доживеете до 118 години. Истинската цел е да живеем добре през годините, които ни остават”, казва Джъстис. “Какво правим, за да подобрим здравето си и да живеем по-здравословно през следващите години?

Според Джъстис добрата здравна система “не може да бъде подценявана”. Според него, ако имате най-добрата система за здравеопазване, средната продължителност на живота ви ще бъде по-голяма.

Според Робърт Йънг, директор по въпросите на суперстарите хора в Групата за геронтологични изследвания, САЩ и Япония имат най-много потвърдени дълголетници и свръхдълголетници – хора, които живеят 110 и повече години, а Япония има най-много такива хора на глава от населението.

Но вероятно има още дълголетници и свръхдълголетници, за които не знаем. Според Йънг преди повече от 110 години някои страни са били по-добри в създаването и поддържането на актове за раждане или болнични досиета. Според него воденето на регистрите в дадена страна отпреди един век често е фактор за определяне на мястото в света, където се отчита потвърдената продължителност на живота.

“Хората трябва да помнят, че когато гледаме на продължителността на човешкия живот днес, всъщност гледаме по-скоро на състоянието на света преди 110 години”, казва Йънг.

Освен воденето на регистри, мястото, където живее човек – военна зона, място с достъп до качествено здравеопазване, страна с високо ниво на замърсяване, развита страна, в която хората са заседнали – изглежда играе важна роля за продължителността на живота.

Изследователите наскоро установиха, че “стресът в живота влияе пряко върху някои от биологичните механизми на стареенето”, казва Феручи и добавя, че излагането на различни видове замърсяване също може да навреди на цялостното ни здраве. Той нарече темата “разрастваща се област на изследване”, която може да доведе до революция в подхода към общественото здраве.

“Откриваме, че тайната на доброто здраве не се крие само в нашето поведение, но и в това какво прави обществото ни, за да подобри здравето на населението”, казва Феручи.

При проучването на дълголетието Феручи казва, че изследователите са установили, че здравите възрастни хора са склонни да бъдат физически активни, да прекарват времето си на открито и да поддържат силни връзки с приятелите и семейството си. “Самото излизане навън” е от голямо значение.

“Ако трябва да дам един ценен съвет на хората, които искат да живеят дълго и добре, бих им казал да стават рано сутрин и да излизат навън”, казва Феручи. “Това наистина е най-добрият подарък, който можете да си направите, ако искате да постигнете дълголетие.

Въпреки това Феручи казва, че дълголетниците и особено супердълголетниците често са “уникални”. Някои хора притежават определена “биологична устойчивост”, която им позволява да живеят дълго, въпреки че всичко се случва срещу тях.

“Съществува крива на смъртността, която характеризира населението като цяло, а след това има индивиди, които са съвкупност от уникални характеристики”, казва Феручи. “Не знаем какво влияе на тяхното наследяване и това е голямата тайна.

Експертите твърдят, че обичайните съвети за редовни физически упражнения и здравословно хранене важат за всички възрастни хора, но за някои дълголетници има изключения от правилото. Веднъж Барзилай посетил една дълголетница и когато тя му отворила вратата, пушела цигара.

“Казах: “Хелън, никой ли не ти е казвал да спреш да пушиш? И тя отговори: “Знаете ли, четиримата лекари, които ми казаха да спра да пуша… Всички те са мъртви.”