ИЗВЪНРЕДНО: Влади Горанов, Румен Овчаров и др. са санкционирани по закона „Магнитски“

САЩ пуснаха нов списък със санкционирани българи по закона „Магнитски“, съобщи Министерство на финансите на САЩ.

Физическите лица, които са санкционирани, са Иван Генов, Владислав Горанов, Николай Малинов, Александър Христов Николов, Румен Овчаров.

OFAC също така наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов.

Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон “Магнитски” за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества.

“Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията”, е записано още в съобщението на американското финансово министерство.

Държавният глава Румен Радев посочи, че високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани.

Президентът Румен Радев призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков от своя страна коментира новината във фейсбук, като посочи:

Бившият финансов министър от два кабинета на Борисов Владислав Горанов се нареди в „престижния“ списък на санкционираните по закона Магнитски, заедно с бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, члена на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй Александър Христов Николов, бившия изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов и лидера на партия „Възраждане на отечеството“. Част от тях вече са обект на разследвания и съдебни дела.

Единственият въпрос, който продължава да не намира отговор, е защо българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов, срещу когото има редица сигнали за корупционни престъпления.

Корупционната връзка между Божков, Горанов и Борисов беше главната причина за техните арести миналата година.
Защо главният прокурор Гешев за тези месеци не видя нищо от това, което установи американското финансово министерство?