Румен Овчаров за “Магнитски”: Съединените щати могат да си говорят каквото си искат

“Съединените щати могат да си говорят каквото си искат. Нищо не ме притеснява” – заяви Румен Овчаров по повод санкционирането му от САЩ по Глобалния закон “Магнитски”, попитан от журналисти преди влизането му на днешния 50-и конгрес на БСП.

Санкциите бяха наложени вчера на Овчаров, Александър Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов за “тяхното широко участие в корупционна дейност в България”.

За Овчаров – бивш депутат, бивш министър и настоящ член на Националния съвет на БСП – Министерството на финансите на САЩ, съобщава, че е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката.

Според американските власти “Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ.”

Днес Овчаров не коментира дали е вземал комисиони. “Ако имам нещо да ви кажа, ще ви извикам и ще ви кажа. Сега, ако обичате ме освободете”, сопна се той на репортерите.

Последствията от включването на непритеснения от нищо Овчаров в списъка по закона “Магнитски” са следните:

– блокира се цялата му собственост, право на собственост и други собственически права в САЩ и които са са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ;

– блокират се всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от санкционирания;

– забраняват се всички транзакции от граждани на или постоянно пребиваващи в САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на санкционирания;

– финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционирания могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице;

– на Овчаров и членовете на неговото семейство са наложени визови ограничения – те нямат право да стъпват в САЩ.