Изненадващо посещение на Байдън в Украйна

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън е на изненадваща визита в Украйна, пише Би Би Си.
Посещението на държавния глава на САЩ в Киев идва след срещата му с полския президент Анджей Дуда в Полша.

“Джоузеф Байдън, добре дошли в Киев! Визитата ви е изключително важен знак на подкрепа за всички украинци”, се казва в профила на украинския президент Володимир Зеленски в “Телеграм”.

Президентът на САЩ също така обяви допълнителна помощ за Киев в размер 500 млн. долара с уточнението, че подробностите предстоят.

“Американците са с вас, светът е с вас. Киев плени част от сърцето ми”, заяви Байдън в съвместно изявление в Мариинския дворец в Киев. Заяви и че е разтърсен от единството, което продължават да показват украинците пред заплахата.

“През онази мрачна нощ преди година светът буквално се подготвяше за падането на Киев. Изглежда много по-отдавна, но помислете, само преди година. Дори за края на Украйна. Година по-късно Киев устоява. Украйна устоява. Демокрацията устоява”, каза Байдън

Визитата предхожда с ден речта на руския лидер Владимир Путин пред парламента на 22 февруари. Руските медии вече обрисуват визитата като доказателство, че в Украйна Западът води с Москва война с посредницци. Експерт бе цитиран от РИА “Новости” с думите, че киевската власт олицетворява “инструмент на колективния Запад”, и потвърждава, че той е страна в конфликта: “Ние воюваме не с Украйна, още по-малко – с украинския народ.”

Говорител на правителството в Берлин нарече визитата “добър знак”, но не уточни за какво.

Още оръжия и санкции

Според Белия дом Байдън се очаква президентът да обяви още доставки на оръжия и нови санкции срещу Русия. “В Киев съм днес, за да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя непоколебимия ни ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, цитиран е Байдън. Според съобщението в Киев ще се обсъжда подкрепата за страната. “Ще обявя още доставки на критично оборудване, включително артилерийски боеприпаси и радари за въздушно наблюдение за защита на украинския народ от въздушни бомбардировки.”

Байдън изненадващо пристигна в Киев

© Telegram t.me/tv_freedom

Освен това по-късно през седмицата “ще обявим още санкции срещу елитите и компаниите, които се опитват да избягват или да подкрепят военната нашина на Русия”.

Преди малко в профила на Байдън в “Туитър” се появи и коментар за визитата, напомнящ за думите на вицепрезидента Камала Харис: “Когато Путин започна инвазията си преди почти година, мислеше, че Украйна е слаба, а Западът – разделем. Мислеше, че може да ни надживее. Но ужасно грешеше.”

Визитата на Байдън е първата в Украйна, откакто Русия я нападна преди почти година. Преди месеци, попитан дали подобно посещение е на дневен ред за него, говорител на Байдън отхвърли идеята.

Това бе първият кадър от срещата на Байдън и Зеленски в Киев.

© Reuters

Това бе първият кадър от срещата на Байдън и Зеленски в Киев.

Добре пазена тайна

Това е първата от 15 години визита на американски президентг в Украйна. Предишната беше през април 2008 г. бе на Джордж Уокър Буш, който разговаря с президента Виктор Юшченко.

Байдън изненадващо пристигна в Киев

© Telegram t.me/tv_freedom

Миналата седмица говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби отхвърли възможността това пътуване на президента до Полша да включва спирка и в Украйна.

“Ню Йорк таймс” пише, че тайнствеността, продиктувана от съображения за сигурност, е подтикнала Белия дом да обсъжда графика му в неделя вечерта (очакваше се президентът вече да е във Варшава сутринта) с пояснението, че той се готви да отпътува, докато всъщност вече е бил “на половин свят разстояние”. Потеглил е за Киев в събота вечерта без предизвестие, след една от малкото вечери навън със съпругата си.

Байдън действително пристигнал в Полша, но оттам се придвижил с влак през границата. Белият дом потвърди визитата едва след като снимки се появиха в социалните мрежи в Украйна.

Вестникът пише и че не е известно как визитата в Киев ще се отрази на графика му във Варшава, където той, след среща (във вторник сутрин) с полския си колега Анджей Дуда, трябваше да произнесе реч след обяд – в същия ден, когато за Украйна говори и руският държавен глава Владимир Путин.

Пред Байдън, според “Гардиън”, които цитира запознат предварително с пътуването журналист, били представени редица възможности за визитата, включително среща на полско-украинската граница или в Лвов, но президентът настоял на Киев като символ на съпротивата срещу инвазията.

Байдън изненадващо пристигна в Киев

© Telegram t.me/tv_freedom

Байдън е бил в Киев шест пъти досега, но не и като президент. И други държавни и правителствени ръководители са посещавали страната в последната година. Същевременно “фактът, че американският президент се среща с лидера на Украйна в сърцето на столицата в разгара на пълномащабен конфликт, е значим и символичен”, отбелязва Би Би Си.

Зеленски бе в САЩ в края на декември – първо известно посещение в чужбина, откакто започна войната. Преди два дни той предупреди участните в Мюнхенската конференция по сигурността за рисковете от международна “умора” от подкрепата за Украйна и нуждата от единство.

Източник: Dnevnik.bg