Луд експеримент: Мъж заживя под вода за 100 дни, за да види как ще се отрази на тялото му

Тук сме благодарение на онези хора, които не спират да задоволяват жаждата си за познание. Влюбени в мечтата си или просто любопитни за неизвестното. Такъв е и професор Джо Дитури от университета на Южна Флорида.

Мъжът, познат като „Д-р Дийп Сий“, взема решение да направи един необичаен, и дори налудничав, експеримент със себе си. В името на науката, разбира се.

Джо, или д-р Сий, възнамерява да остане под вода за цели 100 дни, като ще се опита да проследи промените, които почти сигурно ще настъпят в тялото му.

В официално прессъобщение от Университета на Южна Флорида се потвърждава, че Дитури, който има и докторска степен по биомедицинско инженерство, провежда експеримента с надеждата да потърси нови начини за съживяване на морската среда.

Наред с това изследователят се стреми да тества медицински технологии, които биха могли да предотвратят множество заболявания при хората.

В началото на месеца (1 март) пенсионираният командир на ВМС на САЩ, превърнал се в професор, плува в новото си местообитание от 100 квадратни фута приблизително „две хилядна левга под водата“ в Jules’ Undersea Lodge в Кий Ларго.

Професорът ще живее в изолация през цялото времетраене на мисията, която носи символичното име „Нептун 100“.

Изданието обяснява, че част от работата ще бъде наблюдавана от психолог и психиатър за да се установят ефектите, които изпитва ученият докато е в среда, подобна на продължително космическо пътуване.

„Това е изолираща затворена екстремна среда. И като хора, ние наистина трябва да разберем как ще живеем в тази (среда), ако възнамеряваме да разширим нашата планета, ако ще се превръщаме в междупланетарен вид, и ако искаме да намерим всички лекарства, които трябва да намерим”, се казва в изявлението от университета.

Ако Дитури успее да завърши „Neptune 100″, тогава той ще държи световния рекорд за най-дълъг живот под вода при околно налягане – 1,6 пъти по-голямо от налягането, усещано на сушата.

Настоящият световен рекорд е 73 дни от времето, когато през 2014 г. двама професори от Тенеси го спечелиха. Но за д-р Дийп това не е от чак толкова голямо значение, ​​се казва в съобщението.

Самият д-р Дийп Сий (Deep Sea) смята, че всичко, от което се нуждаем, е на тази планета.

„Всичко, от което се нуждаем, е тук, имаме Ин, имаме Ян. Имаме болестта, имаме лекарството. Просто трябва да погледнем там, където никога не сме търсили преди.“

Планирано е Neptune 100 да приключи на 9 юни, а дотогава Дитури ще работи за достигане до други учени, както и деца, и ще провежда морски и медицински изследвания.

Професорът документира пътуването си в социалните медии и обяви новината във видео в Instagram .

„Ще говорим за биомедицинско инженерство, ще правим експерименти в биологията и биомедицинското инженерство, ще си говорим за реда в подводното царство и ще си прекарваме добре!“ – разказва професорът.

Говорейки в друго изявление, публикувано от Университета на Южна Флорида, д-р Дийп Сий посочи, че човешкото тяло никога не е било под вода толкова дълго, така че сега ще може да бъде наблюдавано отблизо.

„Това проучване ще разгледа всеки начин, по който този престой ще повлияе върху тялото ми, но моята хипотеза е, че ще има подобрения в здравето ми поради повишеното налягане“, казва професорът.

Дитури заключи: „И така, подозираме, че ще изляза суперчовек!“

Успех на този луд професор!