Езерото, което превръща всичко в камък

В северната част на Танзания има уникален по рода си активен стратовулкан Ol-Doinyo-Lengai, бълващ натрокарбонати, който местните жители наричат ​​още Планината на Бога. Това обаче не е единствената местна атракция – недалеч от Божията планина се намира и най-смъртоносното езеро в света, наречено Натрон, пише „GlasNews”.

Известно е, че докосването до това водно тяло превръща животните в камъни – може би подобно твърдение може да звучи като мит от гръцката митология, но реалността е, че езерото Натрон всъщност е опасно за животните.

Трябва да се отбележи, че това е ключово място за размножаване на фламинго, за които водите на Натрон не са толкова опасни. Други животни обаче рискуват да замръзнат, ако се осмелят да се доближат до бреговете. Езерото е много красиво, тъй като през сухия сезон цианобактерии оцветяват водите му в червено, оранжево и розово, а бреговете му побеляват от отложената при изпаренията сол.

Животните рискуват да замръзнат завинаги, ако се осмелят да се доближат до бреговете / Снимка: Shutterstock

Средната температура на водата в езерото Натрон е около 26 °C, но смъртоносните концентрации на сол и основи го правят опасно.

Според Дейвид Харпър, еколог от университета в Лестър, животните, които влизат във водите на езерото, се разлагат изключително бързо, а тези, които достигат до ръба му, бързо се покриват със сол, която като пашкул обгръща телата им завинаги.

Една от причините водите на Natron да станат толкова смъртоносни е фактът, че се намира твърде близо до вулкана Ol Doinjo Lengai, който остава активен и изхвърля натрокарбонати. Чрез канали от потоци, които пресичат вулкана, те навлизат в езерото и само повишават неговата алкалност.

Само фламингота, които се хранят с цианобактерии, се събират тук, за да се чифтосват / Снимка: Shutterstock

В резултат на това тук могат да виреят само бактерии и фламинго, които се събират в езерото за чифтосване и се хранят с богати на хранителни вещества цианобактерии. Но дори фламинго в някои случаи могат да станат жертва на Natron, ако се озоват в оковите на солна кора близо до бреговете на езерото.

Фотографът Ник Бранд споменава, че е срещнал много мъртви същества по бреговете на езерото, от всякакви птици до прилепи.