Стою Стоев: На Борисов не му хареса, че предлагаме работещ вариант, без той да е в играта

30-годишният пловдивчанин Стою Стоев изненадващо оглави Правната комисия на парламента при наличието в коалицията ПП-ДБ на юристи като Христо Иванов, Никола Минчев, Надежда Йорданова. Минути преди дебютното заседание депутатът даде интервю само за „Марица“. Стоев влиза от листата на „Продължаваме промяната“ в Пловдив-област за трети пореден път.

Младият политик е син на бившия председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Теодор Стоев, избран от квотата на НДСВ.

Правителство на ПП-ДБ може да върне само за 18 месеца България на европейския път

Престрелката в съдебната власт доказа тоталната й зависимост от политиците

Не ми харесва управлението на Пловдив, градът има много по-голям потенциал

– Чест​ито, г-н Стоев, започва първото ви заседание като шеф на правната комисия, какви ще са приоритетите?

– Благода​ря. Шефът на парламента насрочи две поредни заседания за сряда и четвъртък. На първото присъств​а вътрешният министър Иван Демерджиев, за да обсъдим болната тема с престъпленията по пътищата. На другия ден ще разгледаме предложенията на Министерски съвет за изменения в НПК, свързани с ефективния механизъм з​а разследване на главния прокурор. Разбира се, важни са законите на Плана за възстановяване и устойчивост, с които вече сме закъснели. Съществена част от ПВУ е и реформата в КПКОНПИ. Също така има огромна активност на почти всички партии по Закона за домашното насилие. Законите за етажна собственост, за личен фалит са сред приоритетите, но не могат да минат в едно заседание.

– Касапницата по пътищата наистина е тема от първостепенно значение. Нямаме ли и сега добър действащ закон, или просто не се прилага?

– Вижте, предложенията, които ще разглеждаме, са основно в две посоки. Едната е увеличаване на минималното наказание, за да бъдат избегнати условните присъди. Но и тук има възможности в НПК за наказания под минималното, така че пак ще се стигне до условни присъди. Другата основна тема е отнемане на превозното средство. Има обаче прясно решение на Конституционния съд, което определя отнемането на чужда собственост като противоконституционно. Затова ще разгледаме комплекс от мерки, ще чуем гледната точка на изпълнителна власт. Ясно е, законодателството не може да извършва контрол на пътя. Това е в ръцете на изпълнителната и местната власт.

– Поемате комисията в момент, в който скандалите в съдебната система гърмят през час. Как гледате на събитията?

– За съжаление, зависимостите на съдебната система от законодателната и изпълнителната власт бяха потвърдени. Нещо, заради което ние влязохме в политиката през 2021 година. Признаха го самите участници в скандалите с призиви политиката да излезе от прокуратурата, или пък обратното. Притеснява ме и друго. Бившите правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова внесоха доста добре аргументирани предложения за отстраняване на главния прокурор от Висшия съдебен съвет. Помните колко бързо бяха отхвърлени, дори без да бъдат разгледани детайлите. Сега част от политическата класа обяви за приоритет махането на Гешев и на другия ден част от парламентарната квота във ВСС поиска оставката на главния прокурор. Това е проблемът на съдебната система! Тотална зависимост от политическата. Ние имаме идеи как това да бъде прекратено чрез конституционни реформи. Написали сме ги и веднага започваме консултации с останалите сили. Но обществото очевидно е узряло за конституционни промени.

– Добре, утре хипотетично се махат Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. Ще промени ли нещо това?

– Нищо няма да промени. По закон половината от 22-мата членове на ВСС са парламентарна квота. Тримата големи – председателите на двете върховни съдилища плюс главен прокурор, се избират от 17 членове. Тоест без политическо одобрение на дадена фигура това не става. И оттук тръгват зависимостите.

– Кой тогава трябва да избира ВСС, може би чисто професионалните съсловия в съдебната система?

– Много са теориите и споровете. Едната е споменатата от вас, другата за присъствие и на обществена квота, избирана от парламента. Аз съм привърженик на втория вариант. Но доста са тънките моменти.

– Костадин Костадинов предложи главният прокурор да е всъщност действащият правосъден министър, както било в САЩ. Как гледате на тази идея?

– Не твърдя, че съм запознат с американската правосъдна система, но доколкото знам, прокуратурата е част от изпълнителната власт там. При нас моделът изглежда неприложим по ред причини. Представете си точно сега прокуратурата да бъде част от изпълнителната власт! Вижте, проблемът сега не е, че главният прокурор не може да бъде разследван, а че евентуално разследващите го прокурори са кадрово зависими от него. Дребни промени могат да постигнат независимостта, която целим. Големи промени, имайте предвид, могат да станат само с Велико народно събрание.

– Всичко започна с взрива до кортежа на Иван Гешев. Каква е вашата версия?

– Искрено се надявам прокуратурата да излезе и да каже какво точно се случи. Но инцидентът беше доста близко във времето с този театър, режисиран оттук – от парламента, с искането за оставката на Гешев. Дали имат връзка – не мога да кажа.

– Така или иначе, престрелката между Борисов и Гешев според мнозина налива вода в мелницата на втория мандат. Споделяте ли такава хипотеза, че шансовете за кабинет на ПП-ДБ се покачват?

– Ние винаги сме били отговорни към държавата и сме спазвали всички заявки, които сме давали по време на кампания или консултации. Вчера излязохме с официално решение, че няма как да подкрепим първия мандат. Тоест потвърдихме го за не знам кой път. Виждаме два варианта – или ще направим работещо правителство, което за 18 месеца ще върне България на европейския път, или отиваме на избори.

– Шести поред!

– И до какво ще доведат! Затова настояваме за съставяне на редовно правителство, което да изведе страната от кризата, в която ни вкара служебното с неприемане на бюджет. Помните, настоявахме много за такъв още в миналия парламент. Но на Президентството и служебния кабинет това не беше изгодно. В крайна сметка, трябва да бъде приет бюджет, да бъдат отпушени парите по ПВУ. За 18 месеца може да го направим, като успоредно с това ни приемат в Шенген и еврозоната. И да изведем България от този застой. Единственият работещ вариант е правителство на малцинството с втори мандат.

– Откъде очаквате подкрепя – от ГЕРБ или изненадваща коалиция с ДПС и БСП?

– Коалиции няма да правим! Ясно представихме управленската програма на кабинета „Денков“, друг е въпросът, че някои хора трудно работят с ексел. Ще разговаряме с абсолютно всички и смятам, че по основните теми може да имаме тематични мнозинства. Поне с партиите, които на думи са за европейския път, за реформи. От тях може да очакваме подкрепа.

– С ИТН имате общи неща, но как ще седнете на масата, като се водят куп дела за клевети – Асен Василев срещу Тошко Йорданов, Слави Трифонов срещу Кирил Петков, Лена Бориславова срещу Слави?

– Правителство на малцинството с 64 народни представители е абсолютно зависимо от мнозинството в Народното събрание. Когато заложим тези приоритети, правителството много лесно ще бъде контролирано. И ако не ги спазва, може да бъде аргументирано свалено. Или пък без аргументи, но тогава тези, които го свалят, ще си платят политическата цена. Затова не виждам риск другите партии да подкрепят наше правителство.

– Но пък ГЕРБ-СДС имат елементарна и желязна логика – те не ни подкрепиха, защо да го правим ние?

– Не разбирам защо първата политическа сила очаква подкрепа от нас, след като заявихме ясно още преди изборите, че няма да гласуваме за управление с техен мандат или с тяхно участие. И се съгласихме с предложението на Борисов, като му дадохме наш кабинет и наша програма, за да се запознае предварително. Видяха ни в ГЕРБ визията, но на г-н Борисов не му хареса, че предлагаме работещ вариант, без той да е в играта, жаргонно казано. И тогава пристъпи към изпълняване на първия мандат.

– Склонни ли сте леко да отстъпите, като смените 3-4 министри с чисто експертни лица, подкрепени от ГЕРБ, БСП и т.н.?

– Нека първо видим какво ще стане с първия мандат. Но концепцията ни няма да бъде променена, независимо дали ще подменим 1-2 фигури. Нещо, което към момента наистина не е обсъждано.

– Тоест академик Николай Денков и Асен Василев твърдо остават във вашия кабинет?

– Пак казвам, не е дискутирано, но няма причини за промени на политически лица.

– Вярно ли от ДБ са искали чисто експертен кабинет, но в ПП сте настояли за политически лица?

– Решението беше колективно и премина през много етапи на дискусии, разглеждахме всякакви варианти. Стигнахме до най-добрия, останалото са спекулации.

– Имаше атака срещу баща ви Теодор Стоев, свързвате ли я с предложението да оглавите правната комисия?

– Аз и атака не бих го нарекъл, но явно се опитват да уязвят моята кандидатурата. Но проста справка в Търговския регистър показва, че твърденията за него са неверни. Говоря конкретно за слуха, че той има участие в строителството на т.нар. „Подпорна стена“ на плажа Алепу. Справка показва, че такова няма. Всеки може да провери.

– Между другото, предишният председател на комисията – Радомир Чолаков, също е пловдивчанин. В какви отношения сте?

– Аз винаги съм бил диалогичен. Нашето ниво на комуникация с г-н Чолаков е било добро. Е, имаше по-остър сблъсък за Изборния кодекс. Но за хартиените бюлетини нямаше начин!

– Последно, как гледате на бурните събития и в родния Пловдив? Готови ли сте от ПП с кандидат за кмет?

– Поне аз не знам да са обсъждани имена за кмет на Пловдив. Отива се към обща кандидатура на ПП-ДБ. Иначе събитията в града са динамични и притеснителни. ГЕРБ свалиха доверието от собствения си кмет, за да могат да довършат по-спокойно „харизването“ на Пловдивския панаир, както се изразява моят колега Йордан Иванов. Започват се ремонти на Хуманитарната и Математическата гимнази​я, спират се заради по-високи оферти. Наляха се десетки милиони, вече не знам колко са, в два стадиона, вместо да бъде направен един прекрасен – говоря за градския. И той можеше да се превърне в национален, защото знаем, че в момента нямаме модерен такъв. Аз все пак се радвам, че на стадиона на „Ботев“ се играе футбол, защото години наред беше руина. Въпросът е, че не беше използван потенциалът на Пловдив по най-добрия начин.