Жената на Румен Радев, Десислава, с пореден странен пост в социалната мрежа

В една необичайна публикация в социалната мрежа Facebook, съпругата на президента Десислава Радева разпали интереса на множество потребители, като сподели мистериозни информации за харема на Османската империя.

Въпреки липсата на конкретни обяснения, първата дама се възхищава на бита и хигиенните навици в императорския харем. Тя споменава ролята на ибрикчиите, изпълняващи службата на лично подмиване и подсушаване на задните части на султана.

“Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала”, пише Първата дама.

Супругата на Румен Радев към публикацията си добавя и песента на известния турски изпълнител Таркан – “Кротък като агенце”.

Ибрикчия е служител на султана, който лично подмива и подсушава задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността “Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му, припомня Пловдив 24.

Еничарите пък са били най-жестоките и обучени войни в Османската армия.

Те са главната причина за военната мощ на Османската империя, която макар и слабо населена е успяла да застрашава векове наред многлюдните европейски държави.

Еничар значи нов войник.

Те са били от християнски семейства, вземани от родителите им чрез т.нар. кръвен данък и обучавани във вярност на султана.