Гълъб Донев: Заместник-министрите не са уволнени, а са освободени. Няма никакъв саботаж

“Заместник-министрите не са уволнени, а са освободени”. Това обяви в предаването “Лице в лице” по БТВ досегашният служебен премиер Гълъб Донев.

“Приемам го като една от лъжите, които се спрягат в общественото пространство, че е саботаж. Голяма част от тях поискаха да бъдат освободени от мен преди да дойде редовното правителство. Това е един нормален процес. Когато служебното правителство стъпи в правомощия още в същия ден назначих всички заместник-министри. За мен буди недоумение факта, че двете най-големи парламентарно представени коалиции нямат кадри за втория ешелон на властта и оценяват позитивно и положително работата на служебното правителство и експертизата на заместник-министрите и искат те да останат в управлението. Което може да се постигне, защото имаше от новите министри от редовното правителство, които поискаха определени заместници да не бъдат освобождавани и аз съм се съобразил след разговор със съответните хора.

Нормалната логика на нещата е да ги освободя. Всеки един политически кабинет идва със своите политически кабинети. Всички, които са пожелали да останат, са останали. Има в три министерства заместник-министри, които останаха – в МВнР, например, където Мария Габриел помоли за оставането на една от заместничките. В министерството на правосъдието също остават заместници”, каза той.

“Разбира се, че това не е саботаж. Това е нормалната практика. Назад във времето също се е случвало и е имало такава практика. Освободени са 50-60 зам.-министри”, добави Донев.