Преговори за мир в Украйна: Надежда за края на конфликта

Започват преговори за мир в Украйна? Това е въпросът, който се задава след първия резултат от смута в Русия. В днешно изявление Ватикана съобщи, че утре и в следващия ден, 28 и 29 юни, кардинал Матео Мария Зупи, архиепископ на Болоня и председател на Италианската епископска конференция, ще посети Москва като специален пратеник на папа Франциск, пише журналистът Григор Лилов.

По време на посещението си, кардиналът Зупи ще бъде придружен от представител на Държавния секретариат на Ватикана. Основната цел на тази мисия е да се насърчат жестовете на човечност, които могат да допринесат за търсенето на решение на настоящата трагична ситуация и начини за постигане на справедлив мир, пише още Лилов.

Стойностното послание на този пратеник от Ватикана идва след предишни опити за посредничество, които не доведоха до резултат. В началото на юни, същият кардинал Зупи беше в Киев за среща с украинския президент Владимир Зеленски, но срещите му в Москва се провалиха. Точно по това време, на 5-6 юни, президентът на Русия Владимир Путин взриви язовир “Каховка”. На този етап датата на взрива е твърде важна, тъй като има хора, които смятат, че тя е била избрана не само по военни съображения.

В отговор на тези развития, Ватиканът неофициално подкрепи приемането на “Виенската декларация за мир” от над 400 пацифистки и религиозни организации от цял свят. В декларацията се призовава за прекратяване на войната в Украйна и се осъжда руската агресия. Освен това се изразява подкрепа за движенията и организациите в Русия и Беларус, които се противопоставят на агресията и автократизма.

Русия отговори на тези усилия, като подкрепи инициативата за мир от делегацията от 7 африкански държави, включваща президентите на Южна Африка, Замбия, Коморските острови, Сенегал, министър-председателят на Египет и представители на Уганда и Конго. Тази делегация посети Киев за разговори с президента Зеленски и се срещна с Путин в Москва на 17 юни. Председателят на Южна Африка, Сирил Рамафоса, заяви:

“Войната не може да продължава вечно. Всички войни трябва да бъдат уредени и да приключат на някакъв етап. И ние сме тук, за да предадем много ясно послание, че бихме искали тази война да бъде прекратена.”

Идеята, която се развива в преговорите, е първо да бъдат отменени санкциите, след което да се прекратят боевете и да се договори начинът за изтегляне от окупираните територии. Русия изрази съгласие с предложението за неутралитет на Украйна, както и с ограничаване на нейната армия и предоставяне на специален статус на настоящо окупираните региони. Въпреки това, Путин продължава да напада украинското правителство, наричайки го “нацистко”. Зеленски обаче отхвърли предложението, скрито зад фрази за мир, тъй като го разглежда като капитулация.

Какво точно се случва в Москва след опитите на Ватикана и делегацията от Африка все още остава неизвестно. Ватиканът има силни обществени позиции в цяла Африка, с изключение на мюсюлманските държави, и може сериозно да засегне интересите на Кремъл и олигарсите на територията на континента. Освен това в Русия има много силни позиции на Главното разузнавателно управление, част от Генералния щаб на Русия, и частни военни компании като “Вагнер”, които също имат сериозни финансово-икономически интереси. Възобновяването на папската инициатива веднага след нападението на Пригожин и бързото съгласие на Путин за преговори за посредничество на папата за мир подсказва, че руската елитна групировка в Москва са отстъпили от някои от позициите си.

Този прогрес е първият резултат от метежа, който се разигра в Русия. Въпреки това, има хора, които продължават да вярват в пропагандата на руските власти, че всичко това е било театрален фарс или че Пригожин не иска да разпуска своята армия. Ситуацията все още остава сложна и непредсказуема, но началото на преговорите за мир в Украйна представлява важна стъпка към намирането на решение за трагичната ситуация в региона.