Зеленски пред Радев: Дано не дойдете на моето място

Снимка: БГНЕС

Изразявам солидарност за жертвите на тази жестока война. Още в първия ден заклеймих войната във вашата страна. България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, които търсеха спасение, много от тях продължават да бъдат под наша закрила. Бях откровен с вас, декларацията е важна стъпка в развитието на отношенията ни, но не приемам предоставянето на боеприпаси, защото и аз като вас като президент имам ясни отговорности. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Средата за сигурност е тревожна и в нашия регион. Конфликтът разширява пространствения си размах. Придобива нови измерения. С всеки ден рискът от радиоактивно замърсяване в Европа расте. Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение. Все повече оръжие трудно може би това решение, не очаквам да има решение, това не се получава. Важно е да обръщаме внимание и на последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня, добави Радев. Знам колко е трудно, но трябва да търсим такива решения, надявам се на мирни решения, посочи Радев.

Ако това е конфликт, то една държава няма да се напуска от милиони хора. Трябва да поставим точките, иначе някой друг ще ги постави. Имаме това право, защото войната е на наша територия, затова знаем, че това е война, не конфликт, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде репортер на БГНЕС.

Един от опитите за шантаж от страна на Русия, е това, че цените на енергоносителите, чрез превземането на Запорожката АЕЦ, окупацията не е конфликт, а открита война, война на изтощение, но на изтощение на Украйна. Това е война не за избиване на граждани на други държави, а за избиване на украинци. На всички желая мир. Всички хора за равноправни в Украйна, подчерта Зеленски.

Важна е декларацията, която подписахме и която е гласувал парламентът. Господин президентът каза, че не ни подкрепя с амуниции, за да не отслабне вашата армия или пък не подкрепяте усилването на Украйна. Вашата армия, всичко каквото имате ще бъде достатъчно да воювате, ако дойде Русия тук, имате мощна армия, това значи преди всичко хора, те са добри, но това няма да е достатъчно да воювате срещу 160 милионна държава, за това е хубаво да се защитавате, за да не дойде войната при вас, затова

недай боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава, Путин вземайте български територии, не, вие като президент няма да допуснете компромис със сувереността си, посочи Зеленски.

Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Убеден съм, че ще бъдем членове на ЕС. Украйна и Европа имат общи ценности. Русия иска да разруши НАТО, ЕС, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Това не е конфликт, г-н президент! Путин не просто води война срещу нас. Русия иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем, каза Зеленски.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2023/07/06/zelenski-pred-radev-dano-ne-doidete-na-moeto-miasto.575533