Спецоперация разкри незаконна търговия с оръжия в София

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на две задържани лица, замесени в търговията с огнестрелни оръжия, след специална операция на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), извършена под ръководството на СГП. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, пише „GlasNews”.

Според обвинението, двамата обвиняеми са продавали огнестрелни оръжия в София без право и без разрешение от компетентен орган. Продажбата на оръжия, включваща автомат конструкция “Калашников”, картечен пистолет “Образец 61” (познат като “Скорпион”), пистолет “Макаров” и боеприпаси за огнестрелни оръжия, се е извършвала на различни дати със съучастие и в продължение на престъпно действие. Освен това, единият обвиняем, с инициали И. М., е продал и преработен сигнално-газов пистолет с патрони.

Другият обвиняем, с инициали Х. К., е задържан за притежание с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. При него са открити 337,14 грама коноп и 0,07 грама кокаин.

Разследването на случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. Софийската градска прокуратура ще подаде искане пред Софийски градски съд за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите.

През проведената операция са били открити четирима участници в престъпната схема. Претърсванията са били извършени на седем адреса и три моторни превозни средства, като информацията и доказателствата, получени по време на акцията, ще бъдат използвани в рамките на разследването.