Антъни Блинкен: Украйна си е върнала около 50% от окупираните територии

(Photo by Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images)

Украйна си върна около половината от превзетата от Русия територия по време на инвазията, каза днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Си Ен Ен, цитирано от БТА. Той посочи обаче, че украинците ги чака много тежка битка.

Украйна “вече си върна около 50 процента от първоначално превзетата територия”, каза Блинкен. “Все още е относително началото на контранастъплението. Трудно е”, каза той и добави, че “нещата няма да се решат през следващите седмица-две”, а вероятно ще отнеме няколко месеца.

В края на миналия месец президентът Володимир Зеленски беше цитиран да казва, че напредъкът на контраофанзивата срещу руските сили е “по-бавен от желаното”.

Украйна си възвърна някои села в южната част на страната и територията около разрушения град Бахмут в източната част, но не постигна голям пробив срещу силно защитените руски линии, отбеляза Ройтерс.

На въпроса дали Украйна ще получи от произведените в САЩ изтребители Ф-16, Блинкен отговори, че според него това ще стане. “И важното е да се уверим, че когато това стане, те ще бъдат правилно обучени, ще могат да поддържат самолетите и да ги използват по интелигентен начин.”

Коалиция от 11 държави ще започне да обучава украински пилоти да управляват Ф-16 през август в Дания. Тренировъчен център ще бъде открит и в Румъния.