Скандални разкрития за арестувания с подкуп висш полицейски шеф и опасната му схема

Седем души, сред които началникът на отдел “Миграция” към областната дирекция на МВР в Разград, са задържани за престъпна схема с визи. Отдел “Вътрешна сигурност” работи по разкриване на престъпна схема за посредничество при набиране на кандидати за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в страната.

По думите на окръжния прокурор Тихомир Тодоров в схемата са участвали служителка в българското консулство в Истанбул, която е била с двойно гражданство, двама застрахователи, адвокат и две преводачки от Шумен.

Братът на един от застрахователите се издирва.

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров

“Имаше съвместна разработка на ДАНС и “Вътрешна сигурност”, в резултат на която се събраха данни, че поне от 1 година полицейският служител Павел Маринов е участник в корупционна схема. В понеделник са били задържани седем души, а не пет, както беше първоначално съобщено – сред тях има преводачи и застрахователи.

В рамките на разследването епизодично се появяват и адвокати”, това заяви на брифинг окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

“Схемата е следната – турски граждани, които не могат да се добият с визи категория D или българско гражданство, са се свързвали с жена с двойно гражданство, която намирала истински адреси на територията на Разград и Шумен. Правила е предварителни разговори на собствениците на адреси, след което ги е представяла пред шефа на отдел “Миграция” като кандидати за желаещи за визи категория D.

Полицейският шеф обаче не е правил ревизия дали отговарят на условията и дали има такава уседналост и дали не е фиктивна”, обясни още прокурорът.

По думите му с това задържаният началник не си е давал сметка дали не открехва завесата да влизат всякакви криминални лица на територията на Европейския съюз (ЕС), дори и терористи, след като с тази виза имат право на свободно движение в рамките на 90 дни.

Задържаният полицай е получавал финансови облаги – по 2-3 хиляди евро, тогава когато е имало много желаещи, но е получавал и по 200-300 евро на човек. Поне 100 човека са се възползвали в схемата, която действа от най-малко година назад.