Съпругът на изчезналата Елена: Живяхме 15 г. в Беларус, но избягахме !

“Обичам Елена повече от всичко. Тя и децата са моят живот. Най-важното нещо за мен!” Това заявява пред “24 часа” Станислав Станев – съпругът на изчезналата в Истанбул Елена и баща на 4-годишната Сияна и 2-годишния Кристиян, пише novini.bg .

“Двамата живеехме в Беларус повече от 15 години”, обяснява още той. “Работех като пилот. Запознах се с Елена, влюбихме се и останахме заедно в Минск, където по-късно се родиха синът ни Кристиян и дъщеря ни Сияна. Днес те имат двойно гражданство – беларуско и българско, но когато навършат 14 г., ще трябва да се определят като беларуси или българи. Така изисква законът. Въпросът е защо си тръгнахме оттам? В буквалния смисъл на думата се наложи да напуснем страната за по-малко от 4 часа заради безопасността на семейството ми. Това е най-важното за мен. Не искам да влизам в подробности на този етап, но ще отбележа, че в тази държава всеки един човек се следи под лупа. Войната Русия – Украйна също се отрази значително. Беларус взе страна в конфликта. Цялата тази картина правеше бъдещето на семейството ми несигурно. Решихме, че трябва да напуснем страната”, признава съпругът на изчезналата жена.

Станислав казва, че Елена категорично е била на същото мнение, но родината й липсвала.

“Това, че тя искаше да пътува до Беларус, по никакъв начин не е навеждало на мисълта, че може да изчезне с децата безследно от мен без да ме уведоми, или дори да е решила нещо такова, да поиска моето съгласие за дъщеря ни и сина ни. Първо – никога не е била ограничавана в това да отиде до която и да е точка на света. Имал съм единствено условие да бъде внимателна с децата, защото са малки. Дори планирахме как да пътуваме с колата близо до границата с Беларус, тя да отиде до Минск с автомобила ни, а ние с малките да останем и да я чакаме колкото е нужно в района. И двамата ни опасяваше, че, ако влезе с Кристиян и Сияна, ще я задължат да остане в страната. Колата ни е с беларуска регистрация все още. Не сме я сменили, защото имахме планове тя да се върне дотам, за да си реши въпросите, които останаха. Семейството е всичко за мен. Без тях не мога да живея”, посочи още Станев.