Син на най-легендарен и покоен бизнесмен на Прехода изскочи от водата сух

Синът на покойния месарски бос Димитър Стаматов-Мастара – Йордан, е оправдан по делото за криптофермата в Българово, пише Флагман.бг.

С решение на тричленен състав на Районния съд в Бургас той бе признат за невинен по обвинението за кражба на ток, нужен за захранването на супер компютрите, с които през 2020 година, се копаеше за биткойни.

Любопитна подробност е, че прокуратурата е успяла да докаже кражбата на електричество за 19 358 лева, а не за 800 хил.лева, каквито бяха първоначалните планове.

Държавното обвинение обаче така и не е успяло да установи съпричастността на 36-годишния Йордан към това деяние. С решението на съда му се връщат част от компютърните инсталации, които са открити в дома му.

Още през октомври, 2020 година стана ясно, че прокуратурата трудно ще докаже връзка на Йордан с инсталациите в бившата сграда на РПК „Черноморка“ в Българово.

Той не е бил собственик на имота, нито името му фигурира в договора за наем. Йордан не е задържан и вътре в имота, а в близост до него.

Оказа се, че кражбата на ток също не е дело на случаен човек, защото се консумирало електричество чрез директно включване към мрежата.

За да се извърши подобно техническо действие е нужен синхрон и със самото енергийно дружество. Първо е необходимо да се прекъсне електрозахранването в целия район, за да стане прикачване към високото напрежение на електрическата мрежа.

Решението на първоинстанционния съд може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция – Бургаския окръжен съд.

Бащата на Йордан – Димитър Стаматов-Мастара бе един от най-легендарните бизнесмени на прехода в Бургас. Той бе демонстративно екзекутиран през 2002 година.

В онзи момент притежаваше месопреработвателни предприятия и развиваше строителна дейност. Убит бе с един куршум – в сърцето на тротоара на бул.“Стефан Стамболов“, докато следи строителството на новата си сграда, която тогава трябваше да стане хотел, а днес е просто жилищна кооперация.

За физически извършител бе сочен Бойко Стоянов, който бе осъден на 20 години затвор, но излезе предсрочно на свобода през 2015 година.