Станаха ясни номерата на партиите и коалициите в бюлетината !

В Централната избирателна комисия (ЦИК) бе изтеглен жребият за определянe на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори на 29 октомври, предаде репортер на “Фокус”.

Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението във входящия регистър на Общинските избирателни комисии (ОИК).

Ето и номерата на партиите и коалициите, с които влизат в битката за местната власт:

– “БСП за България” – 1

– Партия “Земеделски народен съюз” – 2

– ВМРО – 4

– НДСВ – 6

– ГЕРБ – 7

– Коалиция “Съединени за Пловдив” – 9

– Партия “Български глас” – 12

– Коалиция “Заедно за силна община” – 13

– Партия “Пряка демокрация” – 16

– Партия “Правото” – 17

– Партия “Български социалдемократи” – 18

– “Български възход”- 20

– Партия КОД – 22

– СДС – 25

– Партия на зелените – 26

– Партия “Национално движение единство” – 27

– Коалиция “ЛЕВИЦАТА!” – 28

– “Има такъв народ” (ИТН) – 29

– Партия “Ние идваме” – 30

– Партия “Обединени земелдеци” – 32

– Партия “Бъдеще за родината” – 35

– Партия “Българска прогресивна линия” – 36

– Партия “Българска социалдемократическа партия” – 37

– Партия “Море” – 40

– Партия “Възраждане” – 42

– Партия “Съюз на свободните демократи” – 44

– “Социалдемократичска партия – СДП” – 43

– Коалиция “България на регионите” – 45

– Партия “Консервативна България” – 46

– Партия АТАКА – 48

– Партия “Свобода” – 49

– Партия Земеделски съюз Александър Стамболийски – 51

– “Социалистическа партия – български път” – 53

– Движение “Нашият град” – 55

– ДПС – 57

– Партия “Новото време” – 58

– Национално движение за права и свободи (НДПС) – 60

– Партия “Глас народен” – 64

– Коалиция “Продължаваме промяната” – 66

– Движение “Напред България” – 54

– Партия “Българска Нова Демокрация” – 52

– Коалиция “Алтернатива на гражданите” – 24

– Движение “Гергьовден” – 33

– Партия “МИР” – 63

– Партия “Съюз за Пловдив” – 31

– Съюз на патриотичните сили за “Защита” – 50

– Партия “ВОЛЯ” – 59

Поредната трагедия ! Пиян шофьор блъсна майка с бебе на пешеходна пътека

Възрастен шофьор помете майка с бебе на пешеходна пътека в Сандански.

Водачът е на 75-годишна възраст. Инцидентът е станал във вторник преди обяд на ул. “Ст. Стамболов“ в града, съобщават от ОДМВР Благоевград, предава Дарик.

Мъжът е блъснал жената, която минавала по пътеката, бутайки количката с едногодишното си дете.

20-годишна жена е пострадала с комоцио, а детето е без наранявания.

Направената проба с техническо средство за наличие на алкохол в издишания въздух на водача на автомобила е отчела 0,35 промила.

Той е задържан със заповед за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Пазете касовите бележки! Те могат да ни донесат отстъпка от данъка за година !

Който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от платения ДДС.

Сумата е ограничена до 100 лв. месечно, или 1200 лв. за година.

Това предлагат от финансовото министерство с промяна в Закона за облагане на физическите лица. Експертите на Асен Василев обявиха пакета данъчни закони на сайта си за обществено обсъждане.

Бонусът се полага, ако са изпълнени няколко условия – купувачът да е пълнолетен към 1 януари на данъчната година, фискалният или системният бон да не е към фактура, да са издадени от търговец с регистрация в НАП, а единичната стойност на покупката да не е над 2000 лв., пише novini.bg.

Задържаните българи за шпионаж в Лондон са отказали връзка с българското посолство

Петимата арестувани и обвинени за шпионаж българи във Великобритания са отказали връзка с българското посолство.

Най-важна при шпионските скандали е реакцията на властите. Имиджът на страната страда от подобни инциденти и не помага за свалянето на съмнението, че България е троянски кон в ЕС на държави извън съюза, каквато е Русия. Това коментира пред БНТ бившият външен министър Надежда Нейнски по повод шпионския скандал във Великобритания, пише петел.бг.

Решението да се откриват избирателни секции в чужбина навсякъде, където има достатъчно българи, не дава реална възможност на държавата да контролира кой реално се занимава с изборите, а контролът е изключително занижен, смята Нейнски.

“Трябва да се помисли за законодателство и за начин държавата да гарантира, че има контрол в секциите в чужбина. От посланика ни в Лондон разбрах, че задържаните не са потърсили връзка с българското посолство. Те са арестувани през февруари, по-късно са арестувани още двама. Отказали са връзка с посолството, държат се в различни затвори и срещу тях има много сериозни обвинения, включително съмнения, че са подготвяли отвличания в полза на Руската федерация”.

Важно е за България този случай да бъде разнищен и да се вземат съответните мерки такива случаи да не се повтарят, заяви Нейнски.

Независимо чия собственост е, Руската църква е под юрисдикцията на Българската православна църква, а руското посолство не може да си позволи да я затваря, коментира Нейнски.

Това е абсурд от всякаква гледна точка. Нещо повече – разбрах, че посланичката е казала, че все още българският патриарх не се е обадил на руския да му дава обяснения. Те според мен са объркали календара и не знаят къде се намират

Според Нейнски част от българския политически елити службите има уплах да се разследва Русия, а шпионската руска мрежа у нас минава през сътрудничеството на КГБ с някогашната Държавна .

Инсайдър: Българите в Лондон са изпълнявали задачи от един от най-издирваните мошеници в света – Ян Марсалек

В делото за петимата българи, обвинени във Великобритания в няколко престъпления, включително шпионаж и заговор за отвличане на хора, се появи името на един от най-издирваните мошеници в света. Според прокуратурата те са заговорничили с “личност, известна като” Ян Марсалек, от когото Орлин Русев, смятан за лидер на групата, бил получавал задачи от чужбина. Австриецът Марсалек не е обвиняем по това дело, съобщи Би Би Си, предаде Дневник.

Руското разследващо издание The Insider, един от основните партньори на групата “Белингкат” (Bellingcat), веднага напомни, че заедно с германското сп. “Шпигел” още през 2020 г. са установили, че Марсалек е избягал от Австрия през Беларус в Русия на 19 юни. Това е ден след като одитори установиха изчезването на над 1.5 млрд. долара в баланса на германската компания за разплащания Wirecard – един от най-големите скандали във финансовите среди на страната през последните години.

Последвали разследвания установиха тясна връзка на Марсалек с руските спецслужби и в частност от 2015 г. с Главното управление на руската армия, по-известно със старото си име Главно разузнавателно управление (ГРУ).

“Марсалек е започнал да работи с Русев още през 2014 г. Като специалист по цифрово проследяване Русев му осигурил устройства с кодирана връзка и наел в своя екип поне още четирима граждани на България [които сега са обвинени с него], обучил ги да използват шпионското оборудване и кодираните връзки, за да ги използват при следенето. Каква точно информация са събирали българите за Марсалек следствието не съобщава”, пише The Insider.

“Марсалек е помагал на руското разузнаване да създава в африканските страни частни военни компании, да събира информация чрез подкупени австрийски служители на силовите структури и изпълнявал подобни деликатни поръчки”, добавя изданието.

В разследването от юли 2020 г. се казва, че Марсалек е сътрудничил с Обществото за австрийско-руска дружба, което получило секретни документи от него, “видимо получени от министерството на вътрешните работи във Виена и ръководителя на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT е контраразузнаването на Австрия – бел.ред.)”

В този момент властите и спецслужбите са контролирани от крайно дясната Австрийска партия на свободата, отдавна симпатизираща на Кремъл и външният министър на която се пресели неотдавна в Русия и живее си създаде институт в Санкт Петербург. “Марсалек е имал тесни връзки и с тази партия и е предавал на нея секретни сведения”, добавя разследването.

През 2017 г. на бизнес среща той се похвалил, че е пътувал до руините на древна Палмира в Сирия като гост на руската армия, помагаща тогава на диктатора Башар Асад да разчисти всякаква опозиция срещу него, включително с въздушни бомбардировки на райони с цивилно население, пише петел.бг.

Данни, цитирани преди три години от Bellingcat, показват, че за предходните 10 години Марсалек е пътувал над 60 пъти до Русия (след като нито веднъж не е посещавал страната в периода 2004-2010 г.) , като визитите му в Москва особено зачестили през 2014 г. (десет полета с престой обикновено само за денонощие).

Кадър Би Би Си

Агенцията по вписванията потвърди: Руската църква е собственост на посолството на Русия

Агенцията по вписванията потвърди пред БНТ за нотариалния акт на Руската църква в София.

“След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство”, пише в становището на Агенцията по вписванията, изпратено до БНТ.

Припомняме, вчера стана ясно, че патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения. От митрополията посочиха изрично, че действието следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект и с грижа за гражданите и че с него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт. В социалните мрежи се разпространи и снимка на въпросния нотариален акт със заличени част от данните, който е за прехвърляне на собствеността на храма на Руската федерация на база дарение, пише петел.бг.

Наши духовници поискаха ключовете от Руската църква от Митрофанова

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български духовници са се срещнали, предаде NOVA.

По техни думи на срещата са присъствали Втори викарен епископ Велбъждски епископ Исаак, както и четиримата свещеници определени да служат в храм “Св. Николай”. Българските духовници са поискали ключовете от храма. Няма информация те да са ги получили , пише 24chasa.bg .

Припомняме, че на 21 септември игуменът на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител в Руската църква бяха извикани в имиграционната служба у нас. Там им бе връчена молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като въз основа на доклад на ДАНС представляват заплаха за националната ни сигурност.

Последва затваряне на Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ от страна на руското Външно министерство.

Нотариусът, подписал акта, посочва, че “на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата “Св. Николай Чудотворец” и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство”.

Придобиването й обаче е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

„Господарите“ разкриха схема зад над 4 млн. лв. с храна за деца в Пловдив, скандалът е огромен! СНИМКИ

„Господари на ефира“ разкри огромен проблем в Пловдив, свързан с хиляди деца.

Репортери на предаването огласиха свое разследване, от което става ясно, че училища и детски градини получават храна със съмнително качество от фирма на председател на общински съвет на община Родопи.

Доставчик на негодните храни е фирмата “Фууд деливъри експрес”, а едноличен собственик на капитала ѝ е Георги Цанков. Той е досегашен председател на общинския съвет и вероятен кандидат за кмет на района на предстоящите местни избори.

Само за година фирмата му “Фууд деливъри експрес” е спечелила обществени поръчки за изхранване на деца на обща стойност 816 280,15 лв. А според системата за бюджетни плащания фирмата е получила общо над 4 300 000 от бюджета от 2016 година насам.

Всъщност през годините нееднократно родители са сигнализирали за проблеми с храната, доставяна от въпросната фирма. Уви, институциите не взимат мерки.

Сигналът на родителите

Родителите споделят изключително притеснителни снимки на храната, която децата им получават. Освен скъпа – 9 лева за еднодневен купон, тя е с лош вид. Видимо стари и негодни продукти се получават в столовете, обслужвани от въпросната фирма. Директорите на училища нямат решение. Подписали са договори за 5 години и видимо имат притеснения да опитат да ги прекратят.

Подобна е реакцията и на останалите институции, към които хората са се обръщали – прехвърляне на топката и никакво решение на проблема.

А ето и снимките, които родители ни изпратиха:


Очаквайте скоро нашите разкрития от случващото се в склада. Ще видите и опита ни за среща с братя Цанкови – собствениците на съмнителния склад, пишат Господари на ефира.

Човекът до Хекимян в ГЕРБ се оказа от снимката с яхтения скандал, който изстреля Борисов към върха в държавата

Помните ли “оная снимка” от яхтата на Спас Русев в Монако, на която бяха заснети тогавашният финансов министър Милен Велчев и контрабандистът Иван Тодоров – Доктора?

По онова време, през април 2003 г., това бе най-критичният момент в кариерата на главния секретар на МВР Бойко Борисов .

Заради снимката той подаде оставка.

Оставка подаде и Милен Велчев, но премиерът Сакскобургготски не я прие и някак потуши скандала между двамата.

На снимката, която ви припомняме и която е правена през 2002 г., личат (отляво надясно): – Петър Петров – Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара, – Милен Велчев, бивш финансов министър при НДСВ, представител на руската банка ВТБ за България (ВТБ е известна като “банката на КГБ” и е стратегически партньор на КТБ на Цветан Василев), Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката в правителството Сакскобургготски, подписал възстановяването на проекта АЕЦ “Белене” – Любомир Минчев и съпругата му Мария Опренова (в синия овал), бивши собственици на Канал 3. – В дъното са убитият контрабандист Иван Тодоров – Доктора и бившият министър на транспорта Пламен Петров, бивш шеф във “Виваком”.

Въпросната снимка бе открита във взривения мерцедес на Иван Тодоров – Доктора и бе анонсирана публично от Бойко Борисов.

Тогава той отправи морални критики към финансовия министър, който е хванат на една яхта с мафиоти като Доктора.

Последва невъобразим публичен скандал, Борисов бе обвинен от НДСВ в инсинуации срещу Велчев.

Това едва не му коства поста на главен секретар.

Защо припомняме тази история ли?

Защото сред героите на снимката е мощният бизнесмен и бос на “Телелинк” Любомир Минчев, който е звезда в общинската листа на ГЕРБ за изборите в София.

Вчера бе представен от Томислав Дончев като един от най-успелите българи, тъждествен с кандидата на ППДБ за градоначалник Васил Терзиев , пише петел.бг.

Интересното е, че Любомир Минчев е бил почти сигурната кандидатура на ГЕРБ за кмет преди неочакваната поява на Антон Хекимян преди седмица.

Според “Пик” между Минчев и Хекимян има неформална връзка – собственика на прословутата яхта от Монако Спас Русев. Изданито дори твърди, че именно Русев е лансирал Антон Хекимян в ГЕРБ и стои зад идеята той да поеме столичното кметство. Уредил е и светкавичното му и безпроблемно освобождаване от щата на БТВ.

От друга страна Спас Русев е бил съдружник на Любомир Минчев в “Телелинк”. Любомир Минчев е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване “Телелинк”, еднолична собственост на “Телелинк Холдингс Б.В.” Нидерландия (предишно име “СийТех Холдинг”).

Директори на холандската фирма са лицата Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов, Якобус Схаутен и Робърт Доуел, показва някогашна проверка на сайта Биволъ в търговския регистър.

Самият Спас Русев обаче не фигурира в борда на българската фирма. Само в периода 2011 – 2013 Телелинк е спечелила обществени поръчки за 31 820 796 лв, показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Друг знаменателен момент от биографията на днешния фаворит на ГЕРБ Любомир Минчев е придобиването от страна на неговата съпруга Мария Опренова на телевизия “Канал 3” през 2013 г. “Парите са семейни, мои и на съпруга ми”, пояснява тогава тя пред радио К2. Новият собственик Опренова бързо променя опозиционната спрямо ГЕРБ линия на Канал 3.

Оттам си тръгват ключови журналисти като Лили Маринкова, освободен е и директорът Сашо Диков.

Кадър Ютуб

Епископ Тихон: Нотариалният акт на Руската църква е български

Ние сме една църква, а тя не е сграда. На кого е тази сграда, ще се карат дълго време. Нотариалният акт на Руската църква е български и трябва да се подчинява на българските закони. Той е на 99 години, заяви пред БТВ Тивериополският епископ Тихон.

„Едно е истина, че всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква. Ние искаме тази неприятна случка с техните свещенослужители да бъде преодоляна“, добави той.

Политиката е изкуството на възможното, а религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. В крайна сметка, когато хората ходят на църква да могат да получат връзка с Бога, а не да се интересуват каква е църквата, каза Тивериополският епископ Тихон.

Той подчерта, че Руската църква е под духовната власт на Софийския митрополит, който е и патриарх, а предстоятели са двамата патриарси ,пише novini.bg .

ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНО

Станаха ясни номерата на партиите и коалициите в бюлетината !

В Централната избирателна комисия (ЦИК) бе изтеглен жребият за определянe на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за...